Index Vakbarát Hírportál

Két kilométer széles aszteroida száguld el a Föld mellett

2020. április 29., szerda 13:07

Durván 30 ezer kilométer per órás sebességgel süvít el szerdán a Föld mellett a közel két kilométer széles, (52768) 1998 OR2 nevű aszteroida, ami a bolygótól való távolsága alapján már potenciálisan veszélyes objektumnak (PHO) minősül, a tudósok szerint azonban aggodalomra nincs semmi okunk – írja a Guardian.

Dr. Brad Tucker, az Ausztrál Nemzeti Egyetem asztrofizikusa elmondta, hogy az aszteroida nem fog a Földbe csapódni, így ettől a katasztrófától nem kell tartanunk. Azt is megjegyezte, hogy méreteit tekintve kisebb, mint az, ami annak idején a bolygónak ütközött, és kipusztította a dinoszauruszokat. Tucker hozzátette, hogy egy aszteroidát akkor nyilvánítanak potenciálisan veszélyesnek, ha nagyobb mint 152 méter, és 8 millió kilométeren belül kerül a Föld pályájához képest. Az (52768) 1998 OR2 egyébként az előzetes becslések alapján dél körül járt a legközelebb, akkor 6,3 millió kilométerre volt a Földtől.

A Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium kutatója, Dr. Anne Virkki elmondta, hogy a PHO-k megértése fontos lehet a későbbiekben a kockázatok csökkentésére irányuló technológiák miatt, és arról is beszélt, hogy tudományos szempontból az aszteroida felszíne lenyűgöző. Virkki és csapata április 13-a óta figyelte már az objektumot, a kutatók pedig a jövőben is nyomon fogják majd követni, dacára annak, hogy legközelebb 59 év múlva tér majd vissza. A mérések alapján az aszteroida 2079-ben három és félszer közelebb fog majd elhaladni a bolygó mellett, ezért kiemelten fontos, hogy pontosan lekövessük a pályáját.

Rovatok