Index Vakbarát Hírportál

A WHO vizsgálja, lehet-e köze a koronavírushoz a súlyos gyerekbetegségnek

2020. április 30., csütörtök 15:50

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, lehet-e kapcsolat a Kawasaki-szindróma nevű ritka, gyerekeket érintő gyulladásos betegség kialakulása és a koronavírus-fertőzés között – írja a CNN.

A Kawasaki-szindróma az artériák gyulladásával járó, ismeretlen eredetű megbetegedés, amely gyerekeknél, leginkább az öt éven aluliaknál alakulhat ki. Főleg azért veszélyes, mert a szívet érintő súlyos szövődményeket okozhat, így súlyos esetben akár halálos szívinfarktushoz is vezethet.

Az elmúlt napokban felmerült, hogy a betegség a koronavírus-fertőzés egy kései komplikációja lehet a gyerekeknél, erről a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) is figyelmeztetést adott ki az ország orvosainak.

Egyelőre csak néhány esetet jelentettek az elmúlt időszakban, és ezeknek a felénél volt csak jelen a koronavírus a gyerekek szervezetében. A ritka betegség és a fertőzés közötti kapcsolat közel sem bizonyított, de a WHO már ennek a lehetőségét is elegendőnek találta ahhoz, hogy alaposabb vizsgálatot indítson az esetleges összefüggés feltárására.

Rovatok