Index Vakbarát Hírportál

Amerikában sem lehet feltaláló egy mesterséges intelligencia

2020. április 30., csütörtök 08:50

Furcsa döntést hozott a hét elején az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala (USPTO), úgy határoztak ugyanis, hogy a mesterséges intelligenciát nem lehet feltalálóként feltüntetni, szabadalmat csak természetes személyek birtokolhatnak – írja a Vice.

A hétfőn nyilvánosságra hozott döntés hátterében két tavaly született találmány áll – egészen pontosan egy több elemből álló, egymásba illeszthető, robotok által könnyen kezelhető élelmiszertartály, illetve egy figyelemfelkeltő fényjelző –, melyeket egy DABUS nevű mesterséges intelligencia (MI) alkotott meg. Ez Stephen Thaler fizikus és MI-kutató projektje, aki ragaszkodik ahhoz, hogy a találmányokhoz tulajdonképpen semmi köze nincsen.

Mivel az Egyesült Államok szabadalmi törvénye egészen eddig úgy fogalmazott, hogy "egyének" lehetnek feltalálók, Thaler tulajdonképpen jogosan próbálta meg a DABUS-t feltüntetni. Korábban azt is elmondta, hogy nem lenne helyes, ha neki tulajdonítanák a találmányokat, mert sem a tárolókhoz, sem a lámpákhoz nem ért, és nem is segített az MI-nek létrehozni azokat – már azon túl, hogy ő alkotta meg magát az MI-t.

Ha egy Ph.D. hallgatónak megtanítanám ugyanezt, és később megvalósítaná az ötletet, az nem tenne engem feltalálóvá, úgyhogy egy gép esetében sem kéne, hogy ez történjen.

– mondta Ryan Abbott, a Thalert segítő jogi csapat vezetője még tavaly.

Az Egyesült Államokban meghozott döntést megelőzően egyébként több más szervezet is elutasította már a gondolatot, hogy feltaláló lehessen egy MI, az Egyesült Királyság vonatkozó hivatala mellett az Európai Szabadalmi Hivatal is így határozott.

Rovatok