Index Vakbarát Hírportál

Tavaly év végére hatalmasat nőtt a mobilinternet-forgalom

2020. április 30., csütörtök 15:12

Csütörtökön közzétette legfrissebb mobilpiaci jelentését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), melyből egyebek mellett az is kiderült, hogy a belföldi negyedéves mobilinternet-forgalom 2019 végén túllépte a 93 millió gigabájtot, miközben fél évvel korábban csupán 79 millió gigabájt volt. Az NMHH félévente új adatokkal bővülő mobilpiaci jelentésének legfrissebb kiadása a 2015 negyedik negyedéve és 2019 negyedik negyedéve közötti időszakot öleli fel.

A mobilinternet-forgalom összességében négy év alatt közel öt és félszeresére nőtt.

Az NMHH adatai jól mutatják, hogy a mobilnet növekedését az okostelefonok hajtják, hiszen a mobilozók generálták az adatforgalmi növekedés túlnyomó részét. A telefonokon egy év alatt körülbelül 18 millió gigabájttal nőtt az összesített forgalom, miközben a laptopokkal igénybe vett nagy képernyős mobilnetezés jóval kisebb mértékben fejlődött, csupán bő 4 millió gigabájt pluszt hozott.

A felhasználók számában is nagy a különbség, körülbelül 370 ezer új felhasználót sikerült meggyőzni arról, hogy érdemes mobilon netezni, így év végére 6,5 millióra nőtt a számuk. Eközben a laptopról mobilnetezők száma stagnált. 

A felhasználók túlnyomó többsége, 85,7 százalék 4G hálózaton csatlakozott az internetre, és ők jóval aktívabbak, mint a többiek, hiszen az adatforgalom 96,3 százalékát generálták. Az emberek 9,1 százalékának 3G-s mobilja van, ám köztük több az alkalmi netező, csak a forgalom 2,6 százalékáért feleltek. A 2G GSM rendszerű készülékek - jellemzően a butatelefonok - részesedése lassan csökken, még mindig 5,2 százalék körüli, és ezekkel - érthető módon - alig interneteznek.  

Hívásban még van hová fejlődni

A jelentés alapján a 4G szerepe a telefonálásban is rendületlenül nő, egy év alatt többb mint a duplájára nőtt a 4G-n lebonyolított hívásforgalom, ám ez még mindig csak a teljes piac negyedét teszi ki, kétharmados részesedéssel a 3G-hálózatok uralkodnak. A 2G hálózatok részesedése a hanghívásokból épp csak meghaladja a nyolc százalékot.

A belföldi mobiltelefonálás hívásforgalma közel változatlan az elmúlt egy évben:

Piaci részesedésben a Magyar Telekom a legnagyobb, a hívások 45 százaléka és a mobilnetezők 42,61 százaléka hozzájuk tartozik. A Vodafone telefonálásban kicsit gyengébb, 26,7 százalékos a részesedése, míg a mobilneten a piac 27,63 százalékát uralja, és ugyanez a Telenorra is igaz, 27,2 és 27,5 százalékos részesedéssel. 

A valamilyen forgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 10,6 millió, amelyből a számlás kártyák aránya az utolsó félév alatt kis mértékben, 67,2 százalékra nőtt. A mobiltelefon-szolgáltatás piaca telített: a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 9,82 millió darabbal érdemben nem változott, a teljes hívásforgalom 95 százaléka számlás előfizetésről indul. Az NMHH teljes jelentése itt érhető el.

Rovatok