Index Vakbarát Hírportál

Áttörést hozhat egy új Covid-19 teszt

2020. május 1., péntek 11:02

Elindult a tesztelés a lezajlott Covid-19 fertőzést 99,5 százalékos pontossággal kimutató módszerrel, amely áttörést hozhat a járvány kezelésében, és jelentős gazdasági előnnyel járhat a széles körű használata. Ez a teszt az amerikai (FDA) és az európai (CE IVD) hatóságok engedélyét is megkapta nemrég.

Magyarországon elsőként a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban használják az új tesztet, és a közeljövőben több hazai intézmény elkezdi használni - mondta Bedros J. Róbert országos kórházfőparancsnok-helyettes.

Mint arról korábban írtunk, az antitest gyorstesztek többsége pontatlan, nagyon korlátozottan, vagy egyáltalán nem használható a koronavírus kimutatására. Ez sajnos elmondható a hazánkba nagy mennyiségben behozott két koronavírus gyorstesztről is, amelyek a ténylegesen pozitív esetek mindössze 30 százalékát mutatták ki.

Az új tesztnek 100 százalékos a szenzitivitása és 99,5 százalékos a pontossága

Hazánk az elsők között vezeti be Európában az új fejlesztésű SARS-CoV-2 IgG Assay tesztet, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban először a dolgozókat szűrik vele.

Bedros J. Róbert elmondta, a hatékony védekezéshez pontos adatok kellenek, ezek alapján lehet felelős döntéseket hozni. A tesztet gyártó cég már berendezkedett a tömeggyártásra, és a szerológiai tesztek egész sorozatát piacra dobja a következő hónapokban.

A fertőzést okozó vírus RNS-ének aktuális jelenlétét nagy biztonsággal kimutató, de speciális felszerelést és szakértelmet kívánó molekuláris biológiai PCR alapú tesztek mellett egyre nagyobb igény mutatkozik a lezajlott betegséget és a lehetséges védettséget is igazoló, egyszerűbben kivitelezhető szerológiai teszt iránt. A tesztek fejlesztése sok időt és komoly technológiai hátteret igényelt, mivel elvárás volt, hogy kizárólag a keresett vírusra adott immunválasz során termelődött antitestekkel mutasson pozitivitást, viszont azok jelenlétében mindig - mondta a országos kórházfőparancsnok-helyettes.

(MTI)

Rovatok