Index Vakbarát Hírportál

Bedőlt a mobiltelefonok piaca

2020. május 1., péntek 08:20

A koronavírus-járvány az eddigi legnagyobb visszaesést produkálta a mobiltelefonok világpiacán 2020 első negyedévében, erről adtak ki jelentést elemzőcégek. Világviszonylatban 13 százalékos volt a visszaesés az eladásokban.

Utoljára 2014-ben adtak el ilyen kevés mobilt

A zuhanás részben a kínai gyártás lassulásának köszönhető, februárban még az volt a fő kérdés, hogyan tudnak majd elegendő mobilt leszállítani, ha a járvány és a karantén miatt leállnak az üzemek. Utána viszont, ahogy a koronavírus közel kétszáz országban elterjedt, már a kereslet is drámaian zuhanni kezdett.

Továbbra is a Samsung, a Huawei és az Apple a három legnagyobb mobilgyártó, közülük éves szinten az Apple szenvedte el a legkisebb veszteséget, már amit az eladott darabszámot illeti. A negyedik helyen álló Xiaomi most először tornászta 10 százalék fölé a piaci részesedését. 

A járvány hatása a második negyedévi adatokon mutatkozik majd meg igazán, hiszen az egy-két hónapja otthonról dolgozó, és az állásukat elvesztő emberek tömegei alighanem áprilisban fogták vissza leginkább a vásárlásaikat.

(Borítókép: iPhone modellek egy üzletben. Fotó: Shutterstock)

(The Verge, Counterpoint)

Rovatok