Index Vakbarát Hírportál

Kapcsolatba hozták a Covid-19 haláleseteket a vitaminhiánnyal

2020. május 2., szombat 09:18

A napfényben sütkérező bőrünk által előállított D-vitaminnak is szerepe lehet a koronavírus által okozott halálesetek megelőzésében a Queen Elizabeth Kórház Alapítvány és az East Anglia Egyetem közös tanulmányának előzetes eredményei szerint. 

A kutatók megnézték az orvosi szakirodalomban, hogy 20 európai országban mekkora a lakosság átlagos D-vitamin szintje, és összevetették az adott országok halálozási adataival. A statisztikák meggyőző összefüggést mutattak, ahol az átlag alatti a vitamin koncentrációja a szervezetben, ott több volt a koronavírusos haláleset. ez annyiban nem meglepő, hogy az egészséges D-vitamin szintről korábbi, nagyobb tanulmányok kimutatták, hogy csökkentheti a légúti fertőzések és a gyerekkori asztma kialakulásának a veszélyét. 

Hogy mi a tanulság ebből, az rejtély. Akiknek magasabb a D-vitamin szintjük, azok az emberek mást is tehetnek emellett az egészségük érdekében, így egyáltalán nem biztos, hogy önmagában a vitamin korlátozza a köreikben a vírus terjedését. Mivel a D-vitamin megtalálható a gombában és a halakban, lehet, hogy úgy általában egészségesebben táplálkozik, akinek jó a vitaminszintje.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a tanulmányt még nem lektorálták, így nem szabad orvosi tanácsadást alapozni rá.

Nem szabad mentőövnek tekinteni a D-vitamint a járványban

Ráadásul nem arról van szó, hogy a vitamin meggyógyítaná a betegeket, hanem arról, hogy a vitaminhiány a  Covid-19 esetében valószínűleg éppen olyan kockázati tényező, mint sok más életvitelbeli körülmény. Több kutatás szökséges annak megállapítására, hogy mi az összefüggés oka, és el tudjuk dönteni, pontosan mikor, miért és milyen vitaminokat érdemes kiegészítőként beszedni.

(Science Alert)

Rovatok