Index Vakbarát Hírportál

Öt kiütéstípust kötnek a Covid-19-hez

2020. május 3., vasárnap 16:47

Spanyol bőrgyógyászok öt féle kiütésre figyeltek fel a Covid-19-es betegeknél, és ezeket összegyűjtötték egy tanulmánybaírja a BBC. A legtöbb a fiatalabb betegeket érinti, de volt, ami leginkább időseknél jelent meg.

Ugyan a kiütéseket még nem sorolják a betegség jellemző tünetei közé, az köztudott, hogy több vírus is kiválthat hasonló tüneteket (például a bárányhimlő). Az orvosok sok betegnél felfigyeltek az úgynevezett Covid-lábujjra, de a leggyakoribb a kicsi, lapos kiütés ami a törzsön jelenik meg.

Különös többféle kiütést látni – van, amelyik kifejezetten hasonló a legtöbb betegnél. Általában később jön elő, a légúti panaszok megjelenése után, így sajnos nem segít a diagnózisban

– mondta Dr. Ignacio Garcia-Doval, a kutatás vezetője a BBC-nek.

 A kutatásban résztvevő betegek (összesen 375) már mind kórházban voltak, és mindannyiuknál előjöttek már a légúti tünetek.

Az egyik jellemző kiütés aszimmetrikus, fagydaganathoz hasonló, viszkető, fájó, leggyakrabban a kezeken és a lábakon jön elő. Fiatalabb betegekre jellemző, és nem a súlyos fertőzöttekre, nagyjából 12 napig tart. Ez az esetek 19 százalékánál jött elő.

A második típusba apró, viszkető hólyagok tartoznak, amik a végtagokra jellemző. Középkorú pácienseknél jött elő, 10 napig tart, és más tünetek előtt jelenik meg. EZ az esetek 9 százalékára volt jellemző.

A harmadik az esetek 19 százalékánál fordult elő, viszkető, rózsaszín vagy fehér kiütésekről van szó. A törzsre jellemző, de néha a tenyereken is előjött.

A negyedik a foltos-papulózus bőrkiütés, a korábban említett kicsi, lapos kiütés a törzsön. Ez a 375 vizsgált beteg 47 százalékánál fordult elő, és a többi tünettel egyszerre jelent meg, leginkább a súlyos betegeknél. Nagyjából egy hétig tart.

Az ötödik egy kékes-pirosas elszíneződés, gyakran háló mintás, ami idős, súlyos betegekre jellemző és az esetek 6 százalékánál jelent meg. Rossz vérkeringésre utal.

A kutatók kihangsúlyozták, hogy nem csak a Covid-19 állhat a kiütések mögött, és bőrgyógyászati szakértelem nélkül nem könnyű beazonosítani őket.

A tanulmánynak nem az a célja, hogy segítsen az öndiagnózisban, hanem az, hogy megismerjük, hogyan hat a vírus az emberekre

– mondta Dr. Ruth Murphy, a Brit Bőrgyógyászok szövetségének elnöke.

Az amerikai bőrgyógyászok is dolgoznak egy hasonló gyűjtésen.

Rovatok