Index Vakbarát Hírportál

Hamis pozitívak azok a tesztek, amelyek gyógyultaknál mutatták ki újra a koronavírust

2020. május 3., vasárnap 20:10 | aznap frissítve

Nagyon sok dolgot nem tudunk még az új típusú koronavírusról, például azt sem, hogy el lehet-e kapni újra, mennyi idő után lehet elkapni, ha igen, vagyis hogy mennyire lehet újrafertőződni.

Különösen azután lett aktuális ez a kérdés, hogy április közepén 141, korábban már gyógyultnak hitt dél-koreai személynél mutatták ki tesztekkel a koronavírust a páciensek szervezetében.

A kérdésben most Dr. Maria van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti programjának vezetője mondott új részleteket a BBC-nek egy interjúban.

Kerkhove azt mondta, a gyógyulási folyamat természetes része, hogy bizonyos esetekben a gyógyult személyeknél a PCR-tesztek, vagyis azok a tesztek, amelyekkel a vírus örökítőanyagának (és nem a fertőzésre válaszul adott antitestek) jelenlétét vizsgálják, valóban pozitív eredményt hoztak, de ez nem jelent problémát.

„Néhány páciensnél azt tapasztaltuk, hogy egy, két vagy akár több héttel azután, hogy negatív volt a tesztjük, ismét pozitív tesztet produkáltak. Valójában az történik, hogy ahogy a tüdő gyógyul, vannak olyan elhalt sejtek, amelyek feljönnek a tüdőből, és a PCR teszteléskor pozitív mintát eredményeznek. De ez nem jelenti a fertőző vírus jelenlétét, vagy újrafertőződést, hanem a gyógyulási folyamat része" - mondta Kerkhove.

Rovatok