Index Vakbarát Hírportál

Segítsen megtudni, hogyan hat a lazítás a járvány terjedésére!

2020. május 4., hétfő 13:36

Március végén indult útjára a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében Röst Gergely vezetésével működő járványmodellező kutatócsoport MASZK kérdőíve, melynek célja a járványmodellek pontosításához szükséges adatok gyűjtése. Indulása óta több mint 300 ezer kitöltést regisztráltak a kérdőív webes felületén, és sokan napi szinten válaszolnak az újabb kérdésekre.

Most a járvány ismét kritikus szakaszba érkezett a lazítások bevezetésével, nagyon fontos, hogy minél többen kitöltsék a kérdőívet az elkövetkező hetekben.

A hétfőtől induló lazítás ismét komoly kérdéseket vet fel, a megválaszolásukhoz és a kutatás segítéséhez a kérdéseket innen érheti el

Bár a kutatók más adatokból is dolgoznak (például hagyományos közvéleménykutatás, mobiladatok), de az online kérdőíves visszajelzés is nagyon hasznos, hiszen napi szinten az egész országból folyamatosan érkeznek a kitöltések. A kérdőív folyamatosan fejlődik, új kérdésekkel bővül, követve az aktuális intézkedéseket és a járványügyi helyzetet.

Kevesebbet mozdulunk ki, többet vagyunk otthon

Az eddigi adatok alapján kiderült, hogy a  városok közötti mobilitás a korlátozások bevezetésével drasztikusan csökkentek, és kevesebbet vagyunk az otthonunkon kívül. 

Az összes kitöltő adatait figyelembe véve az elmúlt hetekben az egy nap átlagosan otthonon kívül eltöltött idő 7 óra környékéről nagyjából 3 órára esett vissza.

A jelenséget korosztályonként vizsgálva látható, hogy ennyit vagy ettől több időt tipikusan csak a fiatal és a középkorú korosztály tagjai töltenek otthonukon kívül.

A MASZK kérdőív célja, hogy az itt keletkezett adatok alapján matematikai eszközökkel gyorsan lehessen modellezni azt, hogy a bevezetett korlátozásoknak, enyhítéseknek, illetve felhívásoknak milyen hatása van a személyes találkozások gyakoriságára. Ezt felhasználva pedig becsléseket lehet adni a járvány terjedésének alakulására, a veszélyes tendenciák gyors felismerésére. A matematikai modellek pontosításában segíthet a MASZK kérdőív napi kitöltése, ami 2-3 percet vesz igénybe.

Rovatok