Index Vakbarát Hírportál

Kína Föld körüli pályára állította az új, kísérleti űrjárművét

2020. május 6., szerda 09:04

Kína egy új rakéta segítségével sikeresen pályára állította kísérleti űrjárművének prototípusát kedden, ami nagy lépés lehet az ország űrprogramjában az állandó űrállomás és az indítandó holdprogram felé – írja a Science Alert

A Hosszú Menetelés-5B rakétát Wenchangból lőtték fel sikeresen, nyolc perccel később pedig a terveknek megfelelően vált le róla a kísérleti űrhajó, ami rendben pályára is állt. A kínai Hszinhua hírügynökség szerint a rakományt visszaszállító kapszula tesztverziója is rendben levált a rakétáról. A kísérlet sikere azért különösen fontos, mert Kína ezzel a hatfős űrhajóval szállítana asztronautákat a tervek szerint 2022-re elkészülő űrállomására, illetve később a Holdra is.

Ha minden jól megy, a tesztrepülésük végén a jármű és a kapszula is pénteken tér majd vissza a földre. Zhang Xueyu, a küldetés vezetője elmondta, hogy a sikeres fellövés nagy lépés a kínai űrprogramnak, így elszántabban és magabiztosabban vághatnak majd bele a következő fázisokba. Az új rakéta sikere különösen fontos lehet, miután márciusban a 7A, áprilisban pedig a 3B modell vallott kudarcot.

A 2022-re elkészítendő kínai űrállomás összeszerelése idén kezdődik majd, az ország azonban nem állna meg itt, durván egy évtized múlva már embert küldenének a Holdra, ahol aztán bázist is építenének. A kínai űrprogram következő nagyobb léptékű küldetése egy szonda eljuttatása lesz a Marsra, ennek fellövése a tervek szerint még idén megtörténik majd.

(Borítókép: A Hosszú Menetelés-5B rakéta kilövése Wenchangban 2020. május 5-én. Fotó: China Daily / Reuters)

Rovatok