Index Vakbarát Hírportál

A Samsung vezetése ezután nem öröklődik apáról fiúra

2020. május 7., csütörtök 12:12

Lee Lae-yong, a Samsung alelnöke (és de facto vezetője apja hat évvel ezelőtti infarktusa óta) bejelentette, hogy felhagy a dél-koreai vállalatkonglomerátum eddigi története során mereven követett gyakorlattal, és nem fogja a cég vezetését gyerekeire örökíteni. Ez eddig elképzelhetetlen változásokat indíthat el a cég vezetői szerkezetében, amely a teljes gyártóiparra és szolgáltatásokra kiterjedő tevékenysége révén a dél-koreai gazdasági termelés 15 százalékát ellenőrzi.

A kelet-ázsiai (főként japán és dél-koreai) konglomerátumok szigorú családi hagyományok és áthatolhatatlan hierarchia szerint szerveződnek. A tulajdonos család minden tagja szinte születésétől fogva tudja, hogy milyen pályát fog bejárni a cég vezetésének lépcsőfokain, és ezt mindenki más is tudja róluk.

A bejelentés ezért teljes paradigmaváltást jelezhet előre.

A Samsung legnagyobb részlege a világ vezető mobiltelefon-gyártójának számító Samsung Electronics, de a cég az egészségipartól a mezőgazdaságig mindenben érdekelt, amit csak el lehet képzelni. Az alelnök, akik nemzetközileg inkább "Jay Y. Lee-ként" ismernek, tegnap Szöulban így fogalmazott a sajtótájékoztatón:

Nem tervezem, hogy a tisztségemet gyermekeimnek fogom átadni. Ezen már jó ideje gondolkodok, de eddig haboztam nyíltan kijelenteni. Nemcsak azért vártam a bejelentéssel, mert az üzleti környezet [jelenleg] problémás, de azért is mert felelőtlennek tartottam az utódlási kérdésekről beszélni, amíg magam nem bizonyítottam [rátermettségemet].

Utóbbi megjegyzéssel vélhetően az elmúlt évek korrupciós botrányaira utalhatott, amelyek miatt 2017-ben egy évre börtönbe is került. A Dél-Koreában az "évszázad pereként" emlegetett eljárásban vesztegetésért ítélték több évnyi börtönre, de egy feljebbviteli bíróság egy évvel később hatályon kívül helyezte az ítéletet, így Lee kisétálhatott a börtönből. Az ügy magával rántotta a korábbi államelnököt, Park Geun-hye-t is.

A Samsungnak mindenesetre az utóbbi időszakban a szokásosnál gyakrabban kellett bocsánatot kérnie a dél-koreai társadalomtól, a legkülönbözőbb ügyek miatt. Az alelnök erre utalva a sajtótájékoztatón, amikor kijelentette, hogy "időnként nem volt képes megfelelni a társadalom elvárásainak". A cég megpróbálta megakadályozni a szakszervezet alakítását, illetve az egyik üzemükben kialakult MERS- (közel-keleti légzőszervi szindróma) járványt is szörnyen kezelték. 

Rovatok