Index Vakbarát Hírportál

A vérhígító gyógyszerek talán segíthetnek a súlyos koronavírus-betegségen

2020. május 7., csütörtök 08:35 | aznap frissítve

A New York-i Mount Sinai kórház orvosai tegnap arról számoltak be, hogy egyes vérhígító gyógyszerek hatására javult néhány súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzött beteg állapota. Konkrétan a fertőzés mellékhatásaként fellépő vérrögök kialakulását gátolják a vérhígítók (hiszen ez a dolguk).

Azok a betegek, akik véralvadás-csökkentő gyógyszereket kaptak, jobban reagáltak, mint azok, akik nem. Ennek már most láthatók a következményei, ezért szerintem a súlyos betegeket véralvadás-csökkentőkkel (is) kezelni kell

– nyilatkozta Valentin Fuster, a Mount Sinai kórház igazgató-főorvosa. A kórházban március óta ápolt 2700 beteg egy részének vérhígítót is adtak az orvosok az egyéb gyógyszerek mellé. Ők jobb állapotba kerültek, különösen akkor, ha egyébként lélegeztetésre is szorultak. A különbség arányaiban több mint kétszeres:

a lélegeztetőgépre kapcsolt és vérhígítót kapott betegek 29 százaléka halt meg, ellenben a lélegeztetett, de vérhígítót nem kapott páciensek 63 százalékával.

Emellett a tanulmány szerint nem tapasztalták a belső vérzések veszélyének megnövekedését – márpedig ez a fő mellékhatása a vérhígítóknak. Azt azonban leírták, hogy a különböző betegek eltérő véralvadás-csökkentőket kaptak, eltérő dózisban, így ebben a pillanatban még nem lehet egységes ajánlásokat megfogalmazni az efféle gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban. A kutatás következő szakaszában azt fogják vizsgálni, hogy melyik vérhígító működik a legjobban, és milyen adagolás mellett.

(CNN)

Rovatok