Index Vakbarát Hírportál

Popslágeret gyárt egy MI, és majdnem ugyanolyan jók, mint az igaziak

2020. május 7., csütörtök 09:39

A mesterségesintelligencia-fejlesztéssel foglalkozó OpenAI kiadta a Jukebox nevű alkalmazását, amely különféle zenei műfajokban, illetve előadói stílusokban képes dalokat generálni. Sőt, még énekszólamot (vagy hasonló hangzást) is készít hozzájuk, ha szeretnénk.

A működéséhez csak olyan dalt kell mutatnunk neki, aminek bizonyos elemeit le szeretnénk másolni. Alapesetben elég neki, ha megnevezzük a műfajt, az előadót, esetleg a dalszöveget, és a Jukebox máris elkészíti a valós zenékhez hasonló (de teljesen originális) dalt. A cég feltett néhány példát a Soundcloudra, itt van Katie Perry, Elvis Presley vagy Nas(MI-másolata)

Más esetben az is elég neki, ha a kívánt dal első néhány másodpercét meghallgathatja, és máris elkészíti a szerinte hozzáillő folytatást. Az OpenAI mérnökei megjegyzik, hogy klasszikus zenét generálni sokkal egyszerűbb a számítógéppel, mint popdalokat, mivel azok ritmusképlete, dallamvilága sokkal szabályosabb, matematikai eszközökkel könnyebben leírható.

Az algoritmus tréningeléséhez 1,2 millió popdalt elemzett a Jukebox. A nyers hangadatokban visszatérő melódiasajátságokat keresett, amelyek meghatározók lehetnek egy műfajra vagy előadóra. Ezek alapján készíti el a saját verzióját. Az elkészült dalokat meghallgatva persze jelenleg

még fel sem merül, hogy egyenértékűek lennének az emberi zeneszerzők által írt dalokkal, de a fejlődés iránya és léptéke egyértelmű. 

Hamarosan eljöhet az idő, amikor valóban megkülönböztethetetlenné válik a mesterséges intelligencia, illetve az ember által írt zene. Ez számos kérdést felvet, egyrészt az alkotás értékéről, másrészt az elkészült szerzemények szerzői jogi státusáról. Vajon az eredeti szerzőnek, előadónak vannak-e szerzői jogai a saját alkotása sajátságai alapján generált dalra vonatkozóan? Tágabb értelemben: az emberi kreativitás egyéni jellegzetességeit szabadon felhasználhatja-e bárki, vagy azok természetes módon az illető elidegeníthetetlen tulajdonai maradnak?

Persze az egész jelenség láttán mégis csak az a legkínzóbb felmerülő kérdés, hogy vajon a mesterséges intelligencia ennyire fejlett, vagy a popslágerek ennyire primitívek.

(MIT Tech Review)

Rovatok