Index Vakbarát Hírportál

Itt a Földről valaha készített legélesebb kép a Jupiterről

2020. május 8., péntek 16:04

A Hawaii-on lévő Gemini obszervatórium északi teleszkópja elkészítette talán az eddigi legélesebb, földfelszíni képet a Jupiterről. A kép azért nem a Jupiter-képek megszokott színeiben pompázik, mert nem a látható fény tartományában, hanem infravörösben készítetté. Így a sárgán világító területek a Jupiter felhői alatt megbújó forró zónákat mutatják.

A kép elkészítéséhez az úgynevezett "szerencsés képalkotás" módszerét alkalmazták, amiben persze nem sok szerepe van a szerencsének, annál több a matematikának. A lényege, hogy a bejövő hullámok adatait úgy manipulálják, hogy ezzel ellensúlyozzák a folytonosan kavargó, így a felvételeket állandóan változó módon torzító földi atmoszféra zavaró hatását.

A felvétel nem egyetlen fotó, hanem számos expozíció kompozitja, az algoritmus minden felvételből kiválasztja azokat a részleteket, ahol a turbulencia minimális. E részleteket hívják "szerencsés felvételeknek", és ezeket állítják össze mozaikként, hogy olyan élességű képet hozzanak létre, amely egyetlen fotó segítségével lehetetlen lenne.

Az infravörös hullámhossz-tartományú fényképezésnek - az elkészült képek látványosságán túl - az a legfőbb előnye, hogy a felhőzet alól is érkeznek a földre ilyen sugarak, így érzékelésükkel betekintést nyerhetünk az olyan jellegzetességekbe is, amelyek máskülönben rejtve maradnának a Jupiter légkörében végeláthatatlanul tomboló viharok miatt.

Rovatok