Index Vakbarát Hírportál

Újra kinyit a Tiger King sorozat állatkertje

2020. május 8., péntek 14:57

Miután Oklahomában lazítottak a koronavírus járvány miatt életbe léptetett korlátozóintézkedéseken, több mint egy hónapos szünet után újra kinyitott a Greater Wynnewood Exotic Animal Park. Ha ennyiből még nem lenne ismerős, ez az az állatkert (pontosabban nem is annyira állatkert, inkább állatshow), amelyet a Netflix döbbenetes sikerű Tiger King című sorozatában bemutattak. 

A dokureality sorozat valószínűtlen népszerűségre tett szert, többen nézik, mint a Stranger Things előző két évadát. Világsztárok áradoznak róla, még Vilmos herceg is megemlítette a brit egészségügyi dolgozók megsegítésére sugárzott jótékonysági tévéműsorban.

Miután a park világhírű lett, és a Joe Exotic néven futó főszereplő bemutatta a kamerának, hogy hogyan bánik az állataival, állatjóléti aktivisták hada támadta meg az intézményt. Vádjaik szerint ez nem is igazi állatkert, hiszen senki sem veszi figyelembe a nagymacskák valós igényeit. Ők csak a showbusiness pótolható kellékei, naphosszat kell tűrniük, hogy a népszerűség miatt tóduló tömegek halálra dögönyözik őket.

Ez különösen problémás most, a koronavírus-járvány idején, hiszen már bizonyítottnak tekinthető, hogy a macskafélék, és ezen belül konkrétan a tigrisek elkaphatják a fertőzést. A nyitás után azonban minden bizonnyal napi százak, ha nem ezrek fogják felkeresni a világhíressé lett parkot.

A park legnépszerűbb attrakciója a tigriskölyök-simogatás. Hatvan dollárért (kb 20 ezer forint) fejenként a látogató hat percet tölthet el két kistigris társaságában. A National Geographic által megszólaltatott egyik látogató, aki május 2-án járt a parkban, elmondta, hogy olyan nagy volt a tömeg, hogy hiába érkeztek délután kettőkor, majdnem fél hétig kellett várniuk, mire a tigrisek fogadni tudták őket.

Ez nem éppen a szociális távolságtartás elvei szerint való.

Ráadásul, amikor végre a kölykök közelébe jutottak, az egyik rájuk se hederített, a másik pedig egy ponton agresszívvé vált. A jelen lévő ápoló elmondta nekik, hogy mindez érthető, hiszen reggel kilenc óra óta ugyanezt csinálják, megállás nélkül, ugyanaz a két tigriskölyök.

Hatalmas az igény az efféle magán állatshow-kban a tigriskölykökre, ezért a legtöbb park fenntartói igyekeznek gyorsítani az utánpótlást. Amint megszületnek a kölykök, rögtön eltávolítják őket az anyjuktól, hogy az a szoptatás abbamaradása után hamar újra megtermékenyíthető állapotba kerüljön, és termelje tovább az ennivaló csöppségeket.

Persze, a csöppségek nem maradnak örökké csöppségek, gyorsan olyan nagyra nőnek, hogy már nem lehet őket a fizető kuncsaftok közelébe engedni. Egy kölyök nagyjából mindössze négy héten keresztül (8-12 hetes kora között) fogadóképes, utána már túl nagy és erős lesz. Ilyenkor más attrakciókba helyezik át, eladják, tenyészállatot csinálnak belőle, sőt előfordul, hogy hasznavehetetlennek ítélik, és megölik.

Rovatok