Index Vakbarát Hírportál

Halotti tor lenyilazott disznóval és 350 éves múmiával

2020. május 10., vasárnap 20:56

Az ország leghíresebb geológusa, Juhász Árpád néhány hét múlva tölti be 85. életévét. Ez alkalomból hívtuk fel, hogy egy unortodox, home office-os podcastban kérdezzük elképesztően sokszínű, kalandos életéről, arról a több mint száz országról, amelyet az elmúlt hatvan évben meglátogatott.

Juhász Árpád végigkísérte a teljes magyar – és legfőképpen a tudományos ismeretterjesztő – televíziózás történetét, többször járt a Himaláján, lesízett sok ezer méter magas hegyekről, ahol semmiféle kijelölt sípálya nem volt, Peruban repülőgépen menekült az indiánlázadás elől, és többször is végigkövette Teleki Sámuel Afrika-expedíciójának útvonalát.

Bár a geológus egész életében az utazásnak, a felfedezésnek élt, és anekdotái kimeríthetetlenek, az interjú egy pontján spontán a klímaváltozás okozta környezeti átalakulásról kezd beszélni. Több száz gleccsert mért fel az elmúlt több mint fél évszázadban szerte a világon, és a saját szemével kellett megtapasztalnia, ahogy a jégfolyamok lassan a semmivé enyésznek a megállíthatatlan olvadás hatására.

Noha mindjárt közelebb lesz a 90-hez, mint a 80-hoz, a sport ma is kitörölhetetlen részét képezi életének. Bár manapság szigorú karanténra van ítélve, így nem kirándulhat minden héten, ahogy egész életében tette, büszke arra, hogy naponta edz, és harminc éve egy kilót sem hízott. Legutóbbi könyve tavaly jelent meg Egzotikus Európa címmel, és jelenleg az Indonéziáról és Pápua-Új-Guineáról szóló könyvén dolgozik.

A beszélgetés során többek között a következő témák kerülnek elő:

(Borítókép: Dr. Juhász Árpád / Facebook)

Rovatok