Index Vakbarát Hírportál

Saját hajóját találta el Irán egy hadgyakorlaton

2020. május 11., hétfő 10:55

A célpont helyett egy kísérőhajót talált el egy iráni rakéta az Ománi-öbölben tartott hétvégi hadgyakorlaton, legalább 19 matróz meghalt, 15-en megsebesültek, közölte az iráni állami televízió hétfőn. A baleset a Teherántól mintegy 1270 kilométerre délkeletre fekvő Dzsászk kikötőváros mellett történt vasárnap. Az ISNA iráni hírügynökség első híre egy halottról és több sebesültről számolt be:

 Egy későbbi híradásban már több halottről és sérültről ír az iráni hírügynökség.

Azóta kiderült, hogy a Noor nevű hajóromboló rakétát a Jamaran nevű Moudge-osztályú, iráni fejlesztésű könnyű fregatt lőtte ki, és a hírek szerint a kísérőhajó túl közel volt a gyakorló célponthoz.

A Konarak nevű, 2018-ban felújított, holland gyártmányú 40 tonnás könnyű kísérőhajót 1988 állították hadrendbe, feladata rakéták célpontjainak vízre bocsátása volt. A becsapódó rakéta a kísérőhajót elsüllyesztette, írja az Al Jazeera.

Irán rendszeresen hajt végre hadgyakorlatokat a Hormuzi-szoroshoz közeli térségben. Az iszlám köztársaság médiája csak nagyon ritkán tudósít a hadgyakorlatok során bekövetkező kudarcokról. (MTI/AP/Reuters)

(Borítókép: archív felvétel egy korábbi iráni hadgyakorlatról. Fotó: IRANIAN NAVY OFFICE/AFP)

 

Rovatok