Index Vakbarát Hírportál

Újabb tanulmány szerint haszontalan a Covid-19 ellen a Trump által népszerűsített gyógyszer

2020. május 12., kedd 12:58

Egy új, a témában az eddigi legátfogóbb vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a hidroxi-klorokin nemhogy nem használ a Covid-19-es betegeknél, de szedése még szívproblémákhoz is vezethet – írja a CNN. Az Amerikai Orvosok Szövetsége folyóiratában megjelent tanulmány nem az első, ami erre a következtetésre jutott, a legutóbbi ilyen múlt héten jött ki.

A kutatások előtt már az USA gyógyszer-felügyeleti szerve és egészségügyi intézete is felszólalt a hidroxi-klorokin ellen.

A hétfőn megjelent tanulmányhoz egy New York állambeli egyetem kutatói 1438 koronavírusos beteget vizsgáltak meg. Arra jutottak, hogy a hidroxi-klorokint szedő és nem szedő betegek halálozási aránya között nincs szignifikáns különbség. Ugyanez igaz volt azokra is, akik hidroxi-klorokint és az azithromycin nevű antibiotikumot együtt szedték.

Nekik viszont viszont kétszer olyan gyakran állt le a szívük, és a szívproblémák a hidroxi-klorokin ismert melléhatásai.

735 betegnek mindkét gyógyszert felírták, 271-nek csak hidroxi-klorokint, 211-nek csak azithromycint, míg 221-nek egyiket sem. Arra jutottak, hogy a gyógyszert magában vagy a kettőt kombinálva szedők betegebbek voltak, mint a többiek, és nagyobb eséllyel is haltak meg. Miután a betegség alapján korrigáltak, a kutatók nem találtak szignifikáns eltérést a gyógyszert szedők ésnem szedők  között. A halálozási ráta 20 százalék volt. 

A gyógyszert vizsgálja még többek között a Washingtoni Egyetem és a New York-i Egyetem is. A vizsgálatok során a betegek véletlenszerűen kiválasztva vagy a gyógyszert kapják, vagy placebót, és később összehasonlítják a csoportok halálozási arányát.

Donalad Trump amerikai elnök már majdnem ötvenszer reklámozta ilyen-olyan formában a gyógyszert, de ahogy elkezdtek befutni a hidroxi-klorokin hatékonyságát cáfoló tanulmányok, már nem hirdeti olyan lelkesen.

A gyógyszer iránti lelkesedés egy márciusi francia tanulmány megjelenése után indult be, de a kutatást tudományos oldalról sok támadás érte, és később még a megjelentető társaság is azt mondta, hogy nem méltó hozzájuk.

Rovatok