Index Vakbarát Hírportál

A Honor határozottan belépett a laptoppiacra

2020. május 14., csütörtök 05:01

A Kínán kívüli nemzetközi piacokon, így Magyarországon is nehezebben tud mobilokat eladni a Huawei és a Honor, amióta eltiltották a Google eszközeitől, és saját megoldásokkal kénytelen felszerelni a telefonokat. Ennek fényében teljesen logikus lépés volt tőlük az a stratégia, hogy más eszközök eladását igyekeznek felpörgetni. Ez a lendület hozta el a Honor Magicbook 15 laptopot is, amelynél nem kell aggódni, ott van rajta az előre feltelepített Windows 10 operációs rendszer.

Ismerős lehet a forma, hiszen a Honor az anyacég Huawei Matebook D 15 nevű laptopjának a formáját vette kölcsön, mindössze annyi különbséggel, hogy a Honornál a jobb oldalon csak egy usb 2.0-s port van a jack aljzat mellett, míg a Huawei laptopján kettő. A másik oldalon találjuk az usb 3-as portot, egy töltőként is működő usb-c portot, valamint egy teljes méretű hdmi-t.

A remek fényerejű, full HD felbontású IPS kijelző körül alig van káva, csupán 5,3 milliméteres a keret. Ezt úgy tudták könnyen megoldani, hogy a webkamerát levették a kijelző tetejéről, és beépítették egy gombba. Privacy szempontjából előnyös megoldás, hiszen garantáltan nem tudnak idegenek kémkedni utánunk, ha lenyomjuk a helyére a kamerát. Hátránya, hogy emiatt nehezebben tudjuk az arcunkra irányítani a lencsét. Amíg az asztalon van a gép, minden oké, legfeljebb nem a legelőnyösebb arcunkat mutatjuk az online konferencián - egészen konkréten a szakállunkat vagy a tokánkat -, ám az ölünkbe fektetve a laptop már egyenesen a mellkasunkat nézi.

Ez nem is lenne baj, ha nem az Agymenők sorozat Sheldonja lenne a pólómra nyomtatva, hanem a saját arcképem.

Ezzel a megoldással hiába forgatjuk előre-hátra a kijelzőt, ugye, attól nem lesz jobb a kép, így kénytelenek vagyunk a combunkkal egyensúlyozni, hogy jobb szögben álljon a kamera.

A rendszer AMD Ryzen 5 3500U processzorra épül, ami komolyabb játékok futtatására nem alkalmas, de nem is ez volt a Honor célja, ez már a felépítésen és az anyaghasználaton is látszik. A kellően merev és elegáns, sötétszürke alumíniumba burkolt MagicBook jó irodai és multimédiás eszköz, nem melegszik túl a terhelés alatt, és bitang erősek a beépített hangszórók. A fémes test miatt kicsit kong a hang, de nem vészes, laptopos webtévézéshez elfogadható. 

Munka szempontjából érdekesebb kérdés, hogy milyen egy laptop billentyűzete. A gombok útja lehetne egy kicsit hosszabb, és a hangja is egy enyhén kopogós, de nem ez a legnagyobb gond vele, hanem az, hogy amerikai kiosztású, így aki magyar billentyűzethez szokott, annak szoknia kell az ékezetes betűk helyét. Persze az í betű is csak az Alt-Gr gomb lenyomásával érhető el, ami lassítja a gépírást. Ezen az árszinten nem elvárás a billentyűk háttérvilágítása, de azért hiányzik ez a lehetőség. A touchpad viszont méretes, jó széles, és pontosan követi az ujjainkat.

Ha már gombokról van szó, említést érdemel a kerek bekapcsológombba épített ujjlenyomat-olvasó, amely Windows Hello kompatibilis, és nemcsak biztonságossá, de gyorsabbá is teszi a bejelentkezést.

Az AMD rendszerén négyféle energiabeállítási lehetőséget kapunk, a takarékostól a teljes erőbedobásig, és átlagos irodai munkával nagyjából ki lehet húzni a munkaidő végéig. A 65 wattos gyorstöltőt viszont így is érdemes magunknál tartani, és nemcsak a laptop miatt, hanem mert azzal akár az usb-c csatlakozós telefonunkat is fel tudjuk tölteni.

Sajnos a rendszer nem túl jövőbiztos olyan szempontból, hogy kizárólag 8 GB RAM-mal kapható, amit utólag nem tudunk bővíteni. Egyedül a tárhely nincs az alaplapra forrasztva, szabványos M.2 PCIe NVMe lapkával lehet bővíteni, ha nem lenne elengedő a gyári 256 GB.

Szoftveresen nagyon letisztult a Honor gépe, a Windows 10 nincs telepakolva fölösleges szoftverekkel, csupán egy PC Manager nevű appot találunk rajta a gyártótól. Ez segíti összekötni a laptopot a Honor vagy Huawei márkájú telefonokkal, hogy másodpercek alatt tudjunk egyik eszközről a másikra fotókat és fájlokat átvinni, vagy gyorsan csatlakozzunk a mobil wifi hotspotjához. Nagy kár, hogy nem valamilyen app alapú megoldást választottak, amivel más gyártók mobiljai is összeköthetők lennének a géppel.

A gépet 220 ezer forintos áron dobják piacra, és ehhez jó teljesítmény társul, elfogadható akkuidővel és remek kijelzővel. Azt kell számításba venni, hogy a bővítése korlátozott, így nehéz lesz új életet lehelni bele, ha idővel szűkössé válik a memóriája. Ebben az árkategóriában a versenytársak többnyire visszafogottabb teljesítményt kínálnak, esetleg a Windows 10 hiányzik a gépről, vagy kevesebb a RAM. A HP 15S nevű laptop ugyanilyen Ryzen 5 processzorral van felszerelve, valamint kétszer nagyobb háttértárral, ám jóval szerényebb képességű grafikus csippel, és magyar kiosztású billentyűzettel.

Rovatok