Index Vakbarát Hírportál

A kórházba kerülő koronavírus-fertőzöttek harmada szenved akut vesekárosodást

2020. május 14., csütörtök 21:04

A kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek egyharmadánál jelentkezik akut vesekárosodás, és 14 százalékuknak van szüksége dialízisre egy csütörtökön bemutatott amerikai kutatás szerint – írja az MTI.

A kutatást a Northwell Health, New York állam legnagyobb egészségügyi szolgáltatójának kutatócsapata végezte. Az intézmény kutatási eredményeiről a Kidney International című szaklapban számoltak be.

Ez az eddigi legnagyobb, koronavírusos betegek vesekárosodását vizsgáló tanulmány.

Akut vesekárosodás akkor történik, amikor a vese képtelenné válik szűrőfeladata ellátására.  "A kórházi kezelésre felvett első 5449 páciens 36,6 százalékánál alakult ki akut vesekárosodás" – mondta Kenar Jhaveri, a New York-i Great Neckben lévő Hofstra-Northwell intézet nefrológusa. Megállapították, hogy a veseproblémák hamar jelentkeznek, a páciensek 37,3 százaléka vagy már elégtelen veseműködéssel érkezett a kórházba, vagy a felvételt követő 24 órában alakult ki náluk a betegség. Azoknak a pácienseknek, akiknél veseelégtelenség lépett fel, 14 százaléka szorult dialízisre.

Sok esetben a veseelégtelenség abban az időszakban lépett fel, amikor a súlyosan beteg pácienst lélegeztetőgépre kellett tenni – mondta Jhaveri. A kutatásban vizsgált több mint ezer, lélegeztetőgépre kapcsolt páciens 90 százalékánál alakult ki akut vesekárosodás. Azon 925 beteg között, akiknek nem volt szükségük gépi lélegeztetésre, ez az arány 21,7 százalék volt.

Jhaveri kiemelte, hogy a nagyon beteg pácienseknél gyakran alakul ki veseelégtelenség, amikor betegségük súlyosabbá válik. "Ez nem specifikusan a COVID-19-re jellemző. Inkább attól függ, mennyire beteg az illető" – mondta a szakértő. Ugyanakkor hozzátette: a betegség kockázatának kitett páciensek arányának ismerete segíthet a kórházaknak abban, hogy felmérjék, mennyi és milyen eszközre és munkaerőre van szükségük.

Rovatok