Index Vakbarát Hírportál

Több tízezer potenciális SARS-vakcina várja, hogy teszteljék koronavírus ellen

2020. május 14., csütörtök 16:15

Sosem tesztelték embereken azt a SARS-vakcinát, amit többedmagával fejlesztett Maria Elene Botazzi professzor, a Baylor Orvostudományi Egyetem orvosa, és amiből több tízezer példány hever a houstoni Cryogene laboratóriumban, miután a vakcina iránti érdeklődés egyszer csak megszűnt 2016-ban, írja az Usa Today.

A súlyos akut légzőszervi szindrómára fejlesztett fehérjealapú vacina teszteléséhez az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal engedélyére van szükség, a kutatók pedig remélik, hogy szeptemberig ezt meg is kapják.

A Baylor Orvostudományi Egyetem és a texasi, vakcinafejlesztéssel foglalkozó Children's Hospital Center for Vaccine Development projektjét a PATH nonprofit egészségügyi szervezet támogatja. Deborah Higgins, a PATH vezető igazgatója azt mondta, hogy mivel számos hasonlóság van a SARS vírus és az új típusú koronavírus között, ezért logikusnak tűnt, hogy egy már meglévő, potenciális vakcinát kezdjenek el tesztelni ahelyett, hogy a nulláról kezdenék a fejlesztést. 

Az RBD219N1 nevet viselő SARS vakcinát Botazzi és kollégája, Peter Hotez, a texasi Children's Hospital for Vaccine Development egyik igazgatója fejlesztették. A vakcina célzottan hat: megátolja a kapcsolatot a vírus és az emberi sejt között. 

A vakcinát állatkísérleteknek már alávetették, és tesztelték egy laboratóriumi körülmények között előállított vírusra is, ami nagyban hasonlít a Sars-Cov-2-re. A vakcina fejlesztése öt évig zajlott, a gyártása pedig a klinikai tesztek hiánya ellenére lezajlott. Amikor 2016-ban hozzákezdtek volna a teszteléshez, már senki sem érdeklődött iránta: sem a gyógyszergyártó cégek, sem az amerikai kormányzat illetékes szervei.

A kutatók célja, hogy a pozitív eredményű klinikai tesztek után a vakcina világszerte elérhető legyen.

Rovatok