Index Vakbarát Hírportál

Tesla fuvarozza a Crew Dragon űrhajósait

2020. május 15., péntek 10:04

Kevesebb mint két hét van már csak hátra a NASA és a SpaceX közös, történelmi jelentőségű küldetéséig: a tervek szerint május 27-én, magyar idő szerint este fél tizenegykor indul a Demo-2 küldetés a Kennedy Űrközpont Launch Complex 39A startállásából. Mint arról nemrég részletesen írtunk, Doug Hurley és Bob Behnken űrhajósok küldetése csaknem kilenc évi áldatlan állapotnak vet véget: a Elon Musk űripari magáncége a saját Falcon-9 rakétáján és saját Crew Dragon űrhajójával visz újra amerikai földről amerikai asztronautákat az űrbe.

A Demo-2 fontos mérföldkő a NASA Commercial Crew Development (CCDev) programjában: ha a május 27-i tesztküldetés rendben zajlik, akkor nem kell többé az oroszok Szojuz űrhajóira súlyos dollármilliókért jegyet váltani, hogy amerikai űrhajóst juttathasson a NASA a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az évek óta zajló (és sokat csúszó) készülődésről rengeteg fotót lehetett mostanáig látni, a szemfülesebbek pedig kiszúrhatták az alábbi, nem túl izgalmas, de bizonyos szempontból viszont mégiscsak érdekes felvételt:

A NASA által január 17-én kiadott fotón a NASA két veterán űrhajósa, Robert Behnken és Douglas Hurley látható, a Demo-2 küldetésre rájuk szabott új űrruhában. Bár a fotó főszereplői elsősorban az űrhajósok, nem nehéz észrevenni, hogy mögöttük egy Tesla Model X parkol, ami ugyebár a Elon Musk autóipari cégének terméke. Sejteni lehetett tehát, hogy a Tesla Roadstert a Mars felé küldő Falcon Heavy első startjához hasonlóan, Elon Musk ezt az alkalmat is megragadja majd némi reklám kedvéért.

Mivel a SpaceX saját Crew Dragon animációjában az űrhajósok egy Teslának tűnő gépkocsival hajtanak a startállás felé, már ekkor elég valószínűnek tűnt, hogy tényleg egy elektromos autó lesz majd a két asztronauta hivatalos járműve az űrbe vezető út utolsó földi kilométerein.

És most, Jim Bridenstine NASA-igazgató május 14. csütörtöki Twitter-bejegyzése ezt a gyanút igazolta:

Mint a tweetből és hozzá csatolt négy fotóból is kiderül, a két űrhajós egy piros "kukacos" NASA logóval díszített, hétszemélyes fehér Tesla Model X-ben teszi majd meg az utat az előkészítő épülettől a 39A startállásig. Ezt a nagyjából 14 kilométeres utat 1983 és 2011 között egy átalakított lakóautóval, az Astrovan nevű járművel tették meg az űrsiklókkal az űrbe induló űrhajósok, a jelek szerint a NASA kereskedelmi programjában egyelőre nem jut szerephez az ikonikus űrbusz.

Rovatok