Index Vakbarát Hírportál

Fokozatosan újraindul a munka a CERN-ben

2020. május 18., hétfő 13:32

Svájcban pont Genf kanton volt a koronavírus-járvány egyik legfertőzöttebb területe, ahol a CERN, azaz az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a részecskefizikai kutatások európai szervezete, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma is található. Ez érthető módon nem olyan terület, amit otthon lehet kutatni a konyhaasztalon berendezett ideiglenes irodából, így nagy kérdés volt, hogy mikor és hogyan kezdődhet el újra a munka.

Azonban vasárnap az igazgatóság bejelentette, hogy újraindul a CERN laboratóriumainak a helyszíni tevékenysége. Az újranyitás különböző lépcsőfokait minden héten újravizsgálják, és szükség esetén módosítják. Továbbra is az egészség és a biztonság az elsődleges prioritás, így első körben csak azokon a helyeken lesznek emberek, ahol elengedhetetlenül szükséges a személyes jelenlét, ott is csak korlátozott létszámmal, a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával dolgozhatnak a kollégák. 

Május 18-tól először azok mehetnek dolgozni korlátozott létszámban, akik a gyorsító- és érzékelőfejlesztéssel foglalkoznak, illetve javításokat végeznek, valamint a karbantartók és a felújításokat végző munkatársak térnek vissza. A cél az, hogy minden héten újabb 500 fő térhessen vissza dolgozni. Június közepétől a jelenleg távmunkában dolgozókat is fokozatosan visszahívják, majd szeptember közepétől, ha Európa és a világ egészségügyi helyzete is engedi, akkor újra úgy működnének, ahogyan a vírus előtt. 

A visszatérő munkavállalóknak képzést tartanak a járványról, szigorítják a higiéniás előírásokat, és mindenkinek maszkot kell viselni. Egyelőre nem nyitják újra a kiállításokat, és továbbra sem lehet meglátogatni az intézményt. 

Arról, hogy a járvány hogyan hatott a tudományos életre, és a legnagyobb tudományos intézmények hogyan oldották meg a munkát a korlátozások alatt, ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok