Index Vakbarát Hírportál

Gyanúsan optimista volt a járványtanulmány, aztán kiderült, ki adott rá pénzt

2020. május 18., hétfő 22:00

Április 17-én a kaliforniai Stanford Egyetem még a szokásos külső ellenőrzés és a hivatalos megjelenés előtt kiadott egy tanulmányt, miután a kutatók 3 300 Santa Clara-i lakos koronavírus-antitest tesztelése után úgy találták, hogy a fertőzöttek száma 85-szöröse a korábban becsültnek. Az új adat fényében a koronavírus halálozási rátáját az addigi adatok töredékére, 0,12-0,2 százalékra tették, ami körülbelül a szezonális influenza szintjének felel meg.

A szenzációs tanulmányt azonnal felkapták az amerikai jobboldal Covid-19-szkeptikus orgánumai, és annak bizonyítékaként lobogtatták, hogy a járvány valójában messze nem olyan veszélyes, mint ahogy azt a felkent tudományos források állítják. A New York Times erre külön cikket szentelt annak, hogy a Stanford anyagát hogyan használták propagandafegyverként az amerikai közvélemény meggyőzése érdekében, hogy a gazdaságot mielőbb újraindítsák. A jelentést április 30-án a kritikák hatására a Stanfordon átdolgozták.

A Buzzfeed kiderítette, hogy a Stanford kutatását 5000 dollárral támogatta a JetBlue diszkont légitársaság alapítója, az utazási korlátozások feloldásában erősen érdekelt David Neeleman. Az adományt a Stanfordon eltitkolták, a szerzők pedig tagadják, hogy az összeférhetetlen lenne.

Hogy a gyanús esetnek még rosszabb legyen az akusztikája, Neeleman maga vallotta be, hogy ismerte a tanulmány készítőit. A Buzzfeedet riasztó forrás szerint pedig a pénzember eleve azért őket kereste meg, mert tudta, hogy az uralkodó állásponttal szemben a vírust nem tartják kiemelkedően veszélyesnek.

A Buzzfeed ráadásul úgy tudja, hogy a szerzőket még a vizsgálat menete közben többen kritizálták, amiért nem akartak foglalkozni a felhasznált antitest-tesztek megbízhatóságával kapcsolatban felmerült aggályokkal, és a fertőzöttek újratesztelésétől is elzárkóztak.

A Stanfordon egyelőre nem reagáltak a sajtómegkeresésekre, csak annyit közöltek, hogy nagyon komolyan veszik az ügyet.

Rovatok