Index Vakbarát Hírportál

Nyérc fertőzhetett meg egy embert koronavírussal Hollandiában

2020. május 20., szerda 19:17 | aznap frissítve

A holland hatóságok szerint egy nyérc fertőzhetett meg koronavírussal egy embert, írja a CNN. Ezért az ország összes nyércfarmján tesztelni fogják az állatokat. A holland kormány közleménye szerint a farmokon végzett eddigi kutatásokból az is kiderült, hogy a nyércek akár tünetmentesen is hordozhatják a vírust. A holland hatóságok szerint a nyércfarmok között terjedő koronavírus-fertőzésnek a macskákhoz is köze lehet, az egyik fertőzött nyércfarmon például a tizenegy macskából háromban szintén kimutatták a vírust.

Két hollandiai nyércfarmot már április végén karantén alá helyeztek, miután kiderült, hogy az állatok koronavírussal fertőződtek meg. A nyércek légzési nehézségeket mutattak, ezért tesztelték őket koronavírusra. Akkor azt közölték, hogy az állatok valószínűleg egy olyan fertőzött embertől kaphatták el a koronavírust, aki a farmon dolgozott. A holland hatóságok áprilisban még úgy nyilatkoztak, hogy csekély a valószínűsége annak, hogy a fertőzést a nyércek továbbadhatnák az embereknek.

nyérceket a prémjükért tenyésztik, ebből készül a nercbunda. A Hollandiában tenyésztett állatok prémjét Kínában, Koreában, Görögországban és Törökországban értékesítik. Hollandiában állatjogi aktivisták nyomására a kormány 2013-as tiltása óta már nem lehet új nyérctenyészetet nyitni, a meglévő farmokat pedig legkésőbb 2024-re be kell zárni. 

Rovatok