Index Vakbarát Hírportál

Annyira kitisztult a levegő Katmanduban, hogy el lehet látni a Mount Everestig

2020. május 21., csütörtök 09:34

Emberemlékezet óta most először lehet látni Katmanduból a Mount Everestet. Abhushan Gautam Chobarból fotózta le Föld legmagasabb hegyét, a helyiek szerint ez két hónappal ezelőtt még teljesen elképzelhetetlen lett volna. 

A koronavírus-járvány miatt az egész világon visszaesett a termelés, több nagy gyár leállt, kevesebb az autósforgalom és a légiközlekedés is jelentősen csökkent. Ennek következtében jelentősen csökkent a légszennyezés mértéke, és kitisztult az ég például Nepál felett is.  A hírek szerint a kórházakban jóval kevesebben jelentkeztek olyan légúti betegségekkel, aminek a kiváltója egyértelműen a rossz levegő lehet. A Nepal Times szerint is előfordult, hogy krónikus tüdőbetegségben szenvedők telefonáltak be, hogy úgy érzik, nincs szükségük az aktuális oxigénterápiára, mert javult az állapotuk. 

A felmérések szerint jelentősen visszaesett az autóhasználat Katmanduban, és eltűnt a szmog. A szakemberek szerint azonban nincs túl sok ok az örömre, mert amint vége lesz a korlátozásoknak, és mindenki visszatérhet a régi életébe, újra megjelenik a szmog, és megint rossz lesz a levegő. Ugyanakkor reménykednek abban is, hogy talán ez a néhány hét tiszta levegő ráébreszti arra az embereket, hogy miért is lenne fontos, hogy jelentősen csökkenjen a légszennyezés. 

Rovatok