Index Vakbarát Hírportál

Trump milliárdos üzlettel biztosítaná az amerikaiaknak az oxfordi vakcinát

2020. május 21., csütörtök 22:39

Az amerikai kormány 1,2 milliárd dollárt fizet a AstraZenecának hogy 300 millió adag vakcinát biztosítson tőlük az USA-nak az új koronavírus elleni vakcinából. A védőoltáson vagy száz különböző projektben dolgoznak a világon, az egyik ígéretesebbnek a brit cég fejlesztése számít – igaz, az oxfordi vakcinával kapcsolatban is vannak komoly kétségek.

Trump erőpolitikával igyekszik az amerikai elsőbbségnek érvényt szerezni a védőoltásért folytatott nagyhatalmi versengésben. Ezt a mostani bevásárlás kapcsán az amerikai egészségügyminisztérium közleménye így fogalmazza meg: „Trump elnök stratégiájának egyik eleme, hogy az amerikaiak a lehető leggyorsabban jussanak oltóanyaghoz annak érdekében, hogy biztonságosan lehessen újraindítani az országot, és vissza lehessen térni a normális élethez”.

Az amerikai kormány több, oltóanyag kifejlesztésével kísérletező laboratóriumot is támogat. Az AstraZenecát az oxfordi egyetemen fejlesztették, de még nem bizonyított, hogy immunitást adna az új típusú koronavírus ellen. A megállapodás értelmében 30 ezer amerikain fogják tesztelni az oltást – írja a Reuters.

(Az MTI felhasználásával)

Rovatok