Index Vakbarát Hírportál

20 éves kor alatt 56 százalékkal kisebb a fertőződés veszélye

2020. május 22., péntek 19:42 | három éve frissítve

Az már a koronavírus kínai megjelenése utáni napokban nyilvánvalóvá vált, hogy a gyerekek valamiért sokkal ritkábban betegednek meg a vírustól, és szinte sohasem halnak bele a fertőzésbe. Ugyanakkor ennek oka mindmáig nem ismert, és az sem világos, hogy a gyerekek megfertőződnek, csak nem fejlődik ki bennük súlyos betegség (de ettől még terjeszthetik a betegséget), vagy nem is fertőződnek meg olyan gyakran.

Egy új tanulmány szerint az utóbbi valószínű. A brit University College London kutatói a világszerte elérhető kontaktkutatási adatokra, illetve a közösségi fertőzöttséget feltérképező vizsgálatokra alapozták megállapításaikat. A fő eredmény az, hogy a 20 év alatti személyek 56 százalékkal ritkábban kapják el a vírust. Ez erősíti azt a vélekedést, miszerint

a gyerekek nem játszanak jelentős szerepet a járvány terjesztésében.

Bár a tanulmány még nem esett át a szakmai lektoráláson – ahogy azoknak a tudományos jelentéseknek a többsége sem, amelyeket elemzett – a vezető kutató, Russel Viner szerint egyértelmű a jelenség:

a gyerekek kevésbé tűnnek érzékenynek a SARS-Cov-2 vírusra. A gyerekek így a közösségben élő legnagyobb biztonságban lévő csoportot jelentik. Nemcsak a körükben a legalacsonyabb a fertőzések előfordulása, de extrém alacsony náluk a súlyos megbetegedés és a halálozás gyakorisága is

– nyilatkozta a vezető kutató a Guardiannek. Az egyik elemzett tanulmány szerint a vizsgált 31, egy háztartásban élők között kialakult járványgóc közül mindössze 3 indult ki egy gyerektől. Egy ausztrál kutatás szerint az új-dél-walesi iskolákban talált 9 fertőzött diák és 9 fertőzött felnőtt dolgozó csupán 2 másik gyereknek adta tovább a fertőzést. 

Ennek ellenére azt ezen adatok alapján nem lehet kijelenteni, hogy a gyerekek nehezebben adják át a fertőzést másoknak (hiszen ehhez nemcsak a fertőző fertőzőképessége, hanem a másik ember fogékonysága is szükséges).

(Borítókép: Egy kínai nő testhőmérsékletét ellenőrzik, mielőtt belépne egy parkba gyermekével 2020. február 9-én Pekingben. Fotó:  Kevin Frayer / Getty Images)

Rovatok