Index Vakbarát Hírportál

80 millió gyerek oltása maradt el a koronavírus-járvány miatt

2020. május 22., péntek 20:25 | három éve frissítve

A Covid-19 legalább 80 millió, egy évnél fiatalabb gyermek védőoltását tette lehetetlenné, főként a lezárások, a kijárási és utazási korlátozások miatt. Emiatt félő, hogy a védőoltásokkal megelőzhető, sokszor halálos veszélyt jelentő fertőző betegségek fognak fellángolni. A probléma a fejlett és a fejletlen országokban élő gyerekeket ugyanúgy érinti.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint legalább 68 országban akadtak el az oltóprogramok, amelyek például torokgyík, kanyaró vagy gyermekbénulás ellen immunizálták volna a gyerekeket. A WHO által koordinált globális oltóprogram történetében (a hetvenes évek óta) még sohasem történ ilyen mértékű leállás. 

Az immunizáció az egyik leghatékonyabb és legalapvetőbb betegségmegelőző módszer a közegészségügy történetében. Az oltási programok megakadása a Covid-19-járvány következtében azzal fenyegetnek, hogy semmissé válik az az évtizedek óta tartó fejlődés, amit a védőoltásokkal megelőzhető betegségek ellen elértünk

– mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. Június 4-én Londonban globális csúcsértekezletet tartanak (online) a védőoltásokról, ahol a WHO és a társszervezetei azt várják a tagállamoktól, hogy elegendő mennyiségű pénzt ajánlanak fel az oltóprogramok újraindításához.

Az oltóprogramok megakadásának számos oka van:

Jelenleg a világban több gyerek van beoltva a védőoltásokkal megelőzhető betegségek ellen, mint bármikor a történelemben. De ha villámgyorsan nem indulnak újra az oltóprogramok, újra fellángolhatnak a visszaszorított fertőző betegségek. Ez a Covid-19 elleni védekezést is ellehetetlenítené, különösen a harmadik világban, ahol egyébként is korlátozottak az erőforrások. 

(WHO)

Rovatok