Index Vakbarát Hírportál

10 lépés, amivel a világ jelentősen csökkenthetné a karbonlábnyomát

2020. május 22., péntek 10:50

A Leeds-i Egyetem munkatársai 7000 témába vágó tanulmány átnézése után összeállították azt a tíz pontot, amit bárki megtehet annak érdekében, hogy csökkentse a karbonlábnyomát. A kutatók szerint a járványveszély megmutatta, hogy az emberek hajlandóak elfogadni a radikális életmódbeli változásokat ha szükségesnek ítélik, és jó lenne ha a kormányok is előbbre sorolnák a döntéshozatalukban a klímavédelmi kérdéseket. 

Dr Diana Ivanova a kutatás vezető szerzője szerint alapjaiban kell megváltoznia az emberek gondolkodásának. 

Meg kell állapodnunk abban, hogy egyenként mennyi szén-dioxidot bocsáthatunk ki úgy, hogy azt még a bolygó elviselje. Majd ezeken a határokon belül kell kialakítania mindenkinek a jó életet.

a most közzétett tíz lépés a karbonlábnyom csökkentésére mindenki számára megvalósítható, és nem kellenek hozzá új és drága technológiák sem. A kutató szerint ez egy társadalmi kérdés, rávilágított arra, hogy bár az egész világot érinti a klímaváltozás,  pont a társadalom felsőbb rétege az, aki sokat utazik légiközlekedéssel, többet fogyaszt és nagyobb autókkal jár, mégis a repülőutakon például kevés az adó. 

Éves szinten 9 tonna szén-dioxid-ekvivalennsel (CO2e), miközben jelenleg az Egyesült Királyságban egy átlagos háztartás éves kibocsátása jelenleg 10 tonna, míg ugyanez a szám az Egyesült Államokban 17 tonna. 

A kutatók listája szerint ezekkel a lépésekkel csökkentheti a leghatékonyabban a lakosság a karbonlábnyomát. A listában elől szerepelnek azok a lépések, amik a legjelentősebb változást hozhatják, és a kutatók azt is kiszámolták, hogy ez fejenként éves szinten hány tonna szén-dioxid-ekvivalenssel kímélné a légkört. 

10 lépés az egyén karbonlábnyomának csökkentésére
Mit kell tenni?  Fejenkénti CO2e csökkenés / év 
Autómentes élet  2,04 tonna
Elektromos autózás 1,95 tonna
Évente eggyel kevesebb hosszú távú repülőút 1,68 tonna
Megújuló forrásból származó energia 1,6 tonna
Közösségi közlekedés 0,98 tonna
Energetikai korszerűsítés a lakáson 0,895 tonna
Húsmentes élet 0,8 tonna
Hőszivattyús fűtés 0,795 tonna
A fejlődő országok szennyező tűzhelyének korszerűsítése 0,65 tonna
Megújuló energia használata fűtéshez 0,65 tonna

Ezeken kívül vannak még olyan megoldások, amik ugyan kevesebbet adnak hozzá a klímaváltozás elleni harchoz, de mégis jó ha az ember megteszi. Ilyen például a növényekkel borított tetők, kevesebb papírhasználat, tartósabb árucikkek vásárlása, a termosztát lejjebb csavarása vagy az újrahasznosítás, ami szintén fontos és rengeteg szeméttől kíméli meg a bolygót. 

Rovatok