Index Vakbarát Hírportál

Hőmérőt programozunk az Iskolatévében 1-kor

2020. május 22., péntek 08:28

Az Iskolatévé pénteki adásában Kangyerka András bemutatja a Raspberry Pi csatlakozóit, melyekre gombokat és érzékelőket tudunk rákötni. A miniszámítógépre gyárilag telepített Thonny Python-könyezetben mutat be fogásokat, és az egyszerű nyomógombos led világítástól egészen addig eljutunk, hogy adatokat olvasunk ki egy parányi hőmérséketmérő szenzorból.

Saját programkóddal hozhatunk létre egy okosotthon eszközt.

Általános iskolás felsősök már belevághatnak a tanulásba.

Ebben a részben:

Kangyerka András előadása úgy is érthető, ha nincs kéznél maga a hardver, de még izgalmasabb, ha van egy Raspberry Pi-nk, és rögtön el tudjuk végezni rajta a feladatot. Ebben a leckében az első példához szükség lesz a gépen kívül egy ledre, jumperkábelekre, egy breadboard-ra, amelyen az áramkört kiépítjük, valamint egy 330 ohm-os ellenállásra a ledhez, és egy 10 kiloohm-os ellenállásra a kapcsolóhoz. A felépítés így néz ki, amikor még csak a led van bekötve a 11-es lábra:

A következő ábrán a nyomógomb bekötése látható a 13-as lábon:

Az óra második példájában egy DS18B20 típusú digitális hőmérő a főszereplő, ennek az adatait olvassuk ki a programkódunk segítségével. Ehhez is szükséges a breadboardon és a jumperkábbeleken kívül egy 4,7 kiloohm-os ellenállás és egy led. Ezeket így kell bekötni a 7-es lábra:

Rovatok