Index Vakbarát Hírportál

A koronavírusról szóló Twitter-bejegyzések felét robotok tették közzé

2020. május 22., péntek 15:28

Kutatók szerint a koronavírusról posztolgató Twitter-fiókok mögött nem valós személyek, hanem botok állhatnak. 

A Carnegie Mellon Egyetem tanulmánya szerint január óra több mint 200 millió bejegyzést tettek közzé a Twitteren a koronavírussal kapcsolatban. Az üzeneteket jobban megvizsgálva azonban az derül ki, hogy a fiókok többsége mögött valószínűleg botok állnak. Azt még korai lenne megmondani, hogy pontosan milyen csoportok állnak a programozott robotok mögött, de az egészen biztos, hogy céljuk a társadalom megosztása. 

A kutatóknak az lett gyanús, hogy nagyon sok fiókot február magasságában hoztak létre, azóta pedig szisztematikusan hamis híreket, rémhíreket, hamis orvosi tanácsokat, összeesküvés-elméleteket terjesztenek, és rendszeresen követelik az amerikai korlátozások feloldását. Ilyen fiókokból indultak el azok az hamis elméletek, miszerint a kórházi képeken próbababákat mutatnak, és hogy az 5G tornyok segítenek a vírus terjedésében, amik aztán ahhoz vezettek, hogy valóban adótornyokat rongáltak meg ismeretlenek. 

A tanulmányon dolgozó szakemberek az előző évek választási, természeti katasztrófái vagy krízisei alapján megpróbálták megbecsülni, mekkora lehet a robotok által posztolt bejegyzések aránya, de messze alulbecsülték a számot. Azokat a felhasználókat keresték, akik többet posztolnak, mint amire egy ember képes lenne, akik rengeteg országban aktívak, vagy ahol egyértelműen látszik, hogy időzített bejegyzésről van szó, ami ráadásul szóról szóra ugyanaz, ami máshol is megjelenik. 

A Twitter szóvivője azt mondta, hogy igyekszenek minél hamarabb reagálni a gyanús tevékenységekre, de önmagában az, ha botok posztolnak, még nem sérti a közösségi oldal felhasználási feltételeit. Ugyanakkor hozzátette, hogy ők is több ezer bejegyzést és felhasználót távolítottak el az utóbbi hónapokban, akik rémhíreket, hamis információkat vagy kártékony üzeneteket tettek közzé. 

A kutatók szerint a legaggasztóbb az, hogy a botok olyan viselkedésmintákat alkalmaznak, amiket nehezebb kiszűrni, mert sokkal kifinomultabbak lettek. Hálózatba kötve a fiókok egymásra hivatkoznak, és több stratégiát is bevetnek arra, hogy kisebbségek vagy bevándorlók elleni üzeneteik köré egész közösséget tudjanak toborozni. 

Rovatok