Index Vakbarát Hírportál

Brutális adatátviteli rekord: 1000 mozifilm a másodperc törtrésze alatt

2020. május 25., hétfő 14:16

Ausztrál kutatók döntötték meg az adatátvitel rekordját másodpercenként 44,2 terabitnyi információ továbbításával, amit azt jelzi, hogy a világszerte kiépített üvegszálas infrastruktúrában még bőven vannak tartalékok.

Egyetlen optikai csip segítségével érték el azt a bődületes sebességet, amely elegendő ahhoz, hogy szupergyors nethozzáférést biztosítson 1,8 millió háztartásnak.

Ekkora sebességen ezer nagy felbontású mozifilmet a másodperc törtrésze alatt lehetne letölteni, már amennyiben létezne olyan eszköz, amely képes lenne egyetlen adattárolón rögzíteni ennyi tartalmat. Ennek hiányában az átviteli megoldás még jó ideig csupán arra lesz jó, hogy több ezer felhasználó digitális szórakozását biztosítsa.

A nyilvános távközlési hálózaton használt hardvereknél jóval kisebb és könnyebb megoldást, egy úgynevezett micro-comb (szabadon lefordítva: mikrofésű) csipet alkalmaztak, mellyel 80 különböző hullámhosszú infravörös lézert váltottak ki. A kutatók által használt 76,6 kilométer hosszú üvegszálas hálózat, amely a Monash és az RMIT  egyetemi kampuszait köti össze, pontosan olyan felépítésű, mint amilyenen a kereskedelmi szolgáltatók nyújtanak nethozzáférést a lakossági és üzleti előfizetőiknek.

Persze a kutatók nem pont arra gondoltak, hogy milyen jó lesz ez a Netflix-sorozatok közvetítéséhez, hanem különféle jövőbeli megoldásokra készítik elő a hálózatot, például az önjáró autók és a személyre szabott orvoslás beindítására.

(TechSpot)

Rovatok