Index Vakbarát Hírportál

Csinos űrruhát kapnak a SpaceX Crew Dragon első utasai

2020. május 25., hétfő 13:01

Egy évtized után ismét az Egyesült Államok területéről tudnak űrhajósok utazni a Nemzetközi Űrállomásra, és az új SpaceX Crew Dragon űrhajóhoz új ruhát is terveztek az utasoknak. A május 27-én induló járaton Bob Behnken és Doug Hurley a szokásos sütőtöksárga kezeslábas helyett egy letisztult kinézetű, fehér ruhát hordhat majd a felszállás során.

A kétrétegű ruha annyira jól sikerült, hogy akár filmkellék is lehetne, és a SpaceX-et vezető Elon Musknak 2018-ban arról kellett győzködnie az érdeklődőket az Instagramon, hogy ez tényleg működik majd az űrben, kibírja a vákuumot.

A felvetés annyiban nem meglepő, hogy az űrruha valóban egy hollywoodi jelmeztervező, Jose Fernandez alkotása, aki korábban a Marvel szuperhősös filmjeihez készített kosztümöket.

Mindegyik ruhát pontosan az űrhajósra szabják, és alaposan tesztelik azokat az út előtt. Ellenőrzik a beépített kommunikációs rendszert, és megnézik, hogy nem szivárog-e a levegő a ruhákból.

Elon Musk másik cége, a Tesla biztosítja az űrhajósoknak azt az autót, amivel a  NASA Kennedy Űrközpontja területén  kiviszik őket a rakétához. A két űrhajós közép-európai idő szerint szerda este 10:33-kor indul útnak, és az űrhajójuk másnap csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz.

(SpaceX)

Rovatok