Index Vakbarát Hírportál

Rekordszámú ragadozó szivacsot azonosítottak ausztrál kutatók

2020. május 27., szerda 17:39

A valaha felfedezett legtöbb új ragadozó szivacsfajt azonosították ausztrál és német tengerkutatók Ausztrália keleti partjainál - írja az MTI.

A Queenslandi Múzeum szerdai közlése szerint a kutatók legkevesebb 17 új szivacsfajt azonosítottak egy 2017-es tudományos expedíció nyomán. A felfedezésről részletesen beszámolt az ausztrál tudományos akadémia is, akit mélyebben érdekel a téma, erre tájékozódhat.

Az óceánfenékhez rögzült állatok többségét 2-4 ezer méteres mélységben fedezték fel. Ausztráliában korábban mindössze három ragadozó szivacsfajt ismertek.

A múzeum szakemberei a müncheni Lajos-Miksa Egyetem kutatóival együttműködve térképezték fel Ausztrália keleti partvidékét, Queensland északi részétől Tasmaniáig.

Eredményeikről a Zootaxa című tudományos folyóiratban számoltak be. Merrick Ekins, a múzeum munkatársa szerint a szivacsok hagyományosan szűrögető állatok, a vízben előforduló bomló, korhadó anyagokkal táplálkoznak, ám ezek az óceán mélyén élő fajok olyan ragadozókká fejlődtek, amelyek közvetlenül elejtik és elfogyasztják a zsákmányt.

"Azt mondanám, hogy ez a legnagyobb számú ragadozó szivacsfaj, amelyet ilyen expedíció keretében valaha felfedeztek a világon" - tette hozzá a szakember.

A szivacsok jellemzően néhány milliméteres kis rákocskákat zsákmányolnak.

Az, hogy egyáltalán léteznek olyan szivacsfajok, amelyek nem a tengervíz megszűrésével jutnak táplálékhoz, hanem ragadozókká fejlődtek, csupán néhány évtizeddel ezelőtt derült ki, most pedig már azt is tudjuk, hogy jóval több ilyen szivacs van, mint amennyiről eddig a tudományos világban tudtak.

Ha megnézné a most azonosított ragadozókat, ezt a gyűjtést ajánljuk, ami a kutatáshoz készült.

Rovatok