Index Vakbarát Hírportál

Közösségi portál VR-sisakban, ezt találta ki a HTC társalapítója

2020. május 27., szerda 15:36

Páran úgy vélik, hogy eljött a virtuális valóság ideje, hiszen a világjárványban alig tudunk találkozni egymással, nem tudunk egy térben tartózkodni, és mindez nagyszerűen pótolható lenne a virtuális térben. 

Peter Chou, a HTC társalapítója és egykori vezetője éppen ehhez mutatott be egy új eszközt, az XRspace nevű közösségi virtuálisvalóság-platformot, amely egy fejre húzható megjelenítőből, hozzá tartozó szoftverekből, tartalmakból és szolgáltatásokból áll.

Az XRspace Mova az 5G kapcsolattal ellátott virtuálisvalóság-sisak, amely a beépített szenzoraival érzékeli a kézmozdulatainkat, már amennyiben a kezünk a szenzorok látóterében marad, és nem rejtjük el a hátunk mögött.

Tartozik a csomaghoz egy XRspace Manova nevű virtuális világ is, itt játékokat, szórakoztató tartalmakat, virtuális tereket és oktatási környezetet találunk, és az ismerőseink egész alakos avatárként jelennek meg benne.

Mintha csak az évekkel ezelőtt felpörgött és aztán elfeledett Second Life-ról lenne szó, VR-szemüvegen át nézve.

Ezt az egész virtuális közösséget a közzétett képek alapján úgy kell elképzelni, mintha a barátainkat ezentúl egyfajta Sims-karakterek képviselnék.

Mind tökéletes tartásúak, karcsúk és izmosak, és műanyagok, mint a próbababák az áruházak kirakatában.

És ezekkel a mű karakterekkel tudna együtt szórakozni a saját rajzolt karakterünk.

Mindezek alapján igen meglepő, hogy a VR-t bárki úgy emlegeti, mint ami képes lesz helyettesíteni a fizikai kontaktust. Egy hétköznapi webkamerás beszélgetés ezerszer több személyes gesztust és valódi grimaszt ad át, mint ami egy rajzolt figurán képes megjelenni, hiába követi pontosan a kézmozdulatunkat a VR-megjelenítőn a barátunk kezét ábrázoló pixelkupac a nem létező sörrel, amit igazából senki sem fog meginni.

Persze nyilván sokkal élettelibb egy VR-osztályterem, ahol képregényfejek fölött kell nézni a tananyagot, ahelyett, hogy egy böngészőablakban tennénk ugyanezt, hagyományos LCD-kijelzőn, odarajzolt extrák nélkül.

 (VentureBeat)

Rovatok