Index Vakbarát Hírportál

Szintetikus kullancsnyálból készülhet gyógyszer

2020. május 27., szerda 11:21

A vérünket szívó kullancsok egy kémiai trükköt is bevetnek, hogy zavartalanul végezhessék ezt a kellemetlen tevékenységet, egy evasin nevű fehérjét fecskendeznek a bőrünk alá, amely elnyomja a szervezetünk immunválaszát. Ezt a hatóaanyagot szintetizálták tudósok, hátha sikerül gyógyszert készíteni belőle.

Normális esetben a rovarcsípés és a többi sérülés azonnali immunválaszt generál, amelyben fehérvérsejtek tódulnak a sérülés helyére, és gyulladást okoznak. A kullancs által kibocsátott evasin fehérje úgy kapcsolódik az immunválaszt kiváltó fehérjéhez, hogy blokkolja annak működését.

Mivel az immunválasz megakadályozása bizonyos gyógyászati terápiákban is előnyös lehet, az orvosok egy ideje próbálkoztak a fehérje elkülönítésével. Sejthető, hogy nem érdemes aprócska kullancsokkal előállítani ezt az anyagot, ezért az ausztráliai Sydney Egyetem kutatói szintetizálták a fehérjét.

Charlotte Frank, a tanulmány egyik szerzője azt is észrevette, hogy az evasinhoz kapcsolódó szulfát molekulák növelik a hatékonyságot. Ez végső soron hasznos lehet a gyulladások kezelésében, és felmerült, hogy akár a tüdő heveny gyulladását okozó Covid-19 gyógyításában is szerepe lehet az új hatóanyagnak.

(NewAtlas)

Rovatok