Index Vakbarát Hírportál

Trump rendeletben ment neki a közösségi médiának

2020. május 28., csütörtök 23:43

Donald Trump amerikai elnök aláírt egy rendeletet, amellyel kiiktatná a közösségi oldalak szabad működésének egyik legfontosabb törvényi garanciáját. A lépés szakértők szerint nem valószínű, hogy jogszerűnek bizonyul – írja a Reuters.

A szóban forgó jogszabály egy 1996-os törvény, a Communications Decency Act 230. cikkelye, amely arról szól, hogy az internet- és tartalomszolgáltatók jogilag nem felelnek a tartalomért, amely a platformjukon megjelenik. Azaz a Twitter vagy a Facebook nem vonható jogi felelősségre azért, mert valaki az ő felületükön jogellenes tartalmat tesz közzé. Bár a cikkelyt sokan kritizálták már, amiért jogi kiskaput ad a techcégeknek, mások szerint az online szólásszabadság fontos garanciájáról van szó, mert ha a közösségi oldalak minden tartalomért perelhetők lennének, az öncenzúrához, és ezáltal az internetes véleménynyilvánítás elfojtásához vezetne.

A csütörtökön aláírt elnöki rendelet részletei még nem ismertek, de korábban napvilágot látott sajtóinformációk és az elnök nyilatkozatai alapján a kongresszus megkerülésével írná át a 230. cikkely alkalmazását, megvonva az érintett cégektől a működésük sarokpontját jelentő törvényi védelmet.

Trump azután döntött a rendelet aláírásáról, hogy a Twitter néhány nappal ezelőtt, fennállása óta először, félrevezetőnek címkézte egy bejegyzését, és a felhasználókat arra figyelmeztette, hogy ellenőrizzék annak valóságtartalmát. Az eset után az elnök már belengette, hogy keményen fel fog lépni a szerinte a konzervatív véleményeket elnyomó közösségi oldalak ellen.

Rovatok