Index Vakbarát Hírportál

Gyógyszermaradványokat találtak a Balatonban

2020. május 28., csütörtök 19:44

Hatvankilenc gyógyszermaradványt találtak a Balatonban, miután megvizsgálták, hogy milyen szennyeződések találhatóak a vízben. Mivel a kimutatott anyagok csak csekély mennyiségben vannak jelen a vízben, nem jelentenek egészségügyi kockázatot, mondta Maáz Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa csütörtökön az MTI-nek. 

A vízbe kerülő gyógyszerszármazékok egyik fő forrása a tóba jutó tisztított szennyvíz. Ez is azt jelzi a kutató szerint, hogy mielőbb tovább kell fejleszteni a térség szennyvíztisztításának technológiáját. A gyógyszermaradványok második legjelentősebb forrása pedig a turizmus, amit jól mutat, hogy nagy eltérés van a nyári, legnépszerűbb strandok közelében vett, és a szezonon kívüli vízmintákban. 

Összesen 134 szerves mikroszennyezőre, azaz gyógyszerhatóanyagra végezték el a vizsgálatokat.

Az ezek közül kimutatott 69-ből 15 újdonságnak számít a nyílt vizek kutatásában, ezeket eddig vagy nem vizsgálták, vagy még nem érték el a kimutatható szintet a vizekben. 

Zömmel a humángyógyászatban alkalmazott fogamzásgátlókból, szív- és érrendszeri gyógyszerekből, fájdalomcsillapítókból, és epilepszia elleni gyógyszerekből származnak a kimutatott gyógyszermaradványok. A 15, újdonságnak számító hatóanyag többsége a depresszió kezelésére alkalmazott szerek alkotórésze, mondta Maáz.

2016 óta vizsgálják a gyógyszermaradványokat a Balatonban, így tendenciákról még nem lehet beszámolni a kutató szerint. Az elmúlt négy évben a tó vízéből kimutatott gyógyszermaradványok mértéke nagyjából hasonló értéket mutat.

A vizsgálatok tapasztalatairól egyeztetnek az illetékes hatóságokkal, szervezetekkel. Ennek során új kutatási témákat is meghatároztak, az egyik a szennyvízkezelési technológiák hatásfokának tesztelése lesz.

Rovatok