Index Vakbarát Hírportál

Folytatódhat a Huawei-vezető kiadatási ügye Kanadában

2020. május 28., csütörtök 14:18

Folytatódhat a Huawei pénzügyi igazgatója, Meng Van-csou kiadatási ügye, miután a kanadai Brit Columbia állam legfelsőbb bíróságán kulcsfontosságú ítéletet hoztak. 

Heather Holmes  bíró megállapította, hogy az Egyesült Államok ügyészei által felhozott vádak megfelelnek a  kanadai kiadatási szabályoknak, amely azt vizsgálja, hogy a kiadatást kérő  ország állítólagos vádjai bűncselekménynek tekinthetők-e a Kanadai törvények alapján. Ez a döntés lehetővé teszi Meng Van-csou ügyének előre haladását.

Az amerikai ügyészek banki csalással és az Iránnal szembeni amerikai szankciók megsértésével vádolják a Huawei pénzügyi vezetőjét, aki egyébként a távközlési óriás alapítója, Ren Zhenfei lánya.  Meng és a Huawei tagadta az Egyesült Államok állításait.

A gyanú szerint a Huawei a hongkongi székhelyű Skycom vállalaton keresztül üzletelt Iránnal, és a banki ügyintézések során Van-csóu azt mondta, hogy a Skycom és a Huawei két külön cég, ami állítólag nem fedi a valóságot, és a Skycom a Huawei titkos leányvállalata. A Skycom és Van-csou nem először került a hírekbe, 2013-ban Hewlett-Packard alkatrészeket akartak eladni a legnagyobb iráni telefontársaságnak.

Az ügy folytatása óriási politikai következményekkel járhat Kanada, az Egyesült Államok és Kína viszonyában. Kína kormánya az súlyos politikai incidensként tekint az ügyre, amely 2018 decembere óta húzódik. 

Fontos megjegyezni, hogy a bírói határozat nem Meng Van-csou ártatlanságát vagy bűnösségét állapítja meg, csupán azt, hogy az ellene felhozott vádakban szereplő tetteket a kanadai törvények bűncselekménynek tekintik-e. Arra is csak ezután kerül majd sor, hogy a bíróság megvizsgálja Meng ügyvédeinek kifogását, szerintük ugyanis  a kanadai határvédelem általi letartóztatása és kihallgatás jogszerűtlen volt, és ez eleve érvénytelenítheti az ügyet. 

A továbbiakban egy független bíró állapítja majd meg, hogy a Meng állítólagos magatartásával kapcsolatos bizonyítékok kellő alapot adnak-e a kiadatáshoz. 

A Huawei csalódottan vette tudomásul a döntést, és arra számítanak, hogy a kanadai igazságszolgáltatási rendszer igazolja Meng ártatlanságát.

(CNN)

Rovatok