Index Vakbarát Hírportál

A magyar vállalatok rákaptak a mesterséges intelligenciára

2020. május 28., csütörtök 15:20

Egy nemzetközi felmérésben a magyar vállalatok negyede vallotta azt, hogy érett felhasználója mesterséges intelligenciára épülő alkalmazásoknak - ez hangzott el a Microsoft online sajtótájékozatóján csütörtökön. A cégvezetők azt is felismerték, hogy a dolgozók képzése fontos, hogy ki tudják használni az MI-ben rejlő előnyöket - mondta Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, a közép-kelet-európai régióban egymillió embert képeztek ki a mesterséges intelligencia ismeretére.

Különféle előrejelzésekkel igyekezett bemutatni a Microsoft, hogy milyen pluszt hozhat az MI, és ezek közül kiemelhető, hogy a járványt követő gazdasági válságban különösen fontos lehet az új technológiák által biztosított versenyképesség.

A kutatások szerint:

A húsz ország körülbelül 12 ezer munkavállalójával és vezetőjével elvégzett AI&Skills online kutatásban 250 fősnél nagyobb cégek vettek részt, Magyarországról több mint 630-an. Ebből az derült ki, hogy hazánkban a cégek jól haladnak, a világátlagot meghaladó arányban - 25 százalék - mondják magukat érett MI-felhasználónak. Az érettség ebben az esetben azt jelenti, hogy az MI már szerves része a munkafolyamataiknak, szolgáltatásaiknak és termékeiknek.

Kétharmaduk szerint javult a vállalat hatékonysága, valamint a vevők elégedettsége.

Az összes vizsgált ország átlagában az MI-t bevezető cégek a dolgozók 65 százalékát küldték valamilyen MI-továbbképzésre, ez Magyarországon viszont alacsonyabb érték, a dolgozók közel fele kapott kiképzést. A Microsoft azt mondta, egyes vállalatoknál a dolgozók egyenesen a munkahelyváltást is fontolóra veszik, ha nem kapnak MI-kiképzést.

Németországban minden második nagyvállalatnál futnak MI-képzések, Magyarországon csak a cégek 30 százalékánál, de 60 százalék tervez ilyesmit. 

(MTI)

Rovatok