Index Vakbarát Hírportál

Új Raspberry Pi érkezett 8 GB memóriával

2020. május 28., csütörtök 12:00

A közel egyéves Raspberry Pi 4 miniszámítógép új, kibővített változatát jelentette be a Raspberry Pi Alapítvány, és idén megint a teljesítményt bővítették, hogy ne legyen gond a memória hiányával. Ennek voltak előjelei, a tavaly bemutatott három modellből ugyanis nemrég kiszórták az 1 GB RAM-mal ellátott típust, így a belépő szintű modell, alacsonyabb áron, a 2 GB-os modell lett.

Most pedig 8 GB RAM a maximum

Ez már komoly mennyiség, általában asztali számítógépeket és laptopokat szerelnek fel ennyi memóriával. Érdemes tudni, hogy a pici gépen megtalálható BCM2711 rendszercsip akár 16 GB RAM-ot is meg tud címezni, tehát elméletileg nincs akadálya egy későbbi újabb bővítésnek. Az új típus persze már drágább, 75 dollárt kérnek értem, vagyis több mint kétszer annyit, mint a belépő szintű modellért, ami 35 dollárért vihető.

Mivel a bővített memória az eszköz csúcsteljesítményét is növeli, az alaplapot kicsit át kellett rendezni, hogy az energiakezelő kapcsoló az usb-c töltőport közelébe kerüljön. 

Hogy a 8 GB RAM-ot az operációs rendszer is az elvárások szerint tudja kezelni, a korábban használt 32 bites rendszer mellett kiadták a 64 bites rendszer korai béta változatát, amely a Debian Linux arm64-es portjára épül, a megszokott felhasználói környezettel. Persze a régi 32 bites verziót is megtartják, hiszen az egészen a 2011-ben kiadott korai alaplapokig visszamenőleg egységes.

(Raspberry Pi.org)

Rovatok