Index Vakbarát Hírportál

Megfelelő intézkedésekkel elenyésző lehet a fertőzésveszély a repülőkön

2020. május 29., péntek 21:19 | aznap frissítve

Jean-Brice Dumont, az Airbus mérnöke szerint a  légiközlekedésben bevezetett egészségügyi intézkedésekkel minimálisra csökkenthető annak az esélye, hogy valaki egy légi járaton fertőződjön meg koronavírussal – írja az MTI. Dumont egy Facebookon megjelent videóban beszélt a repülés közeljövőjéről.

A repülőgépeken több évtizede használnak olyan HEPA-szűrőket, amelyekkel a baktériumok és vírusok 99,9 százalékát ki lehet szűrni, és a kabinban lévő levegő áramoltatása is segít a fertőződés elkerülésében.

A levegő két-hárompercenként lecserélődik.

A friss levegőt keverve a már bent lévővel, átengedik a HEPA-szűrőn, és a plafontól a lábtér felé áramoltatják. Így kicsi az esélye, hogy egymás mellett ülő utasok megfertőzik egymást, az előttük ülőt pedig a magas háttámla védi.

Dumont szerint ez azt is jelenti, hogy nincs semmilyen előnye annak, ha a középső ülést üresen hagyják a gépeken.

Ettől függetlenül persze a repülőgépek légtisztító rendszere önmagában még nem elég a fertőzés elkerüléséhez, ahhoz szükség van a repülőtereken a testhőmérséklet mérésére, a légitársaságoknak folyamatosan tisztítaniuk kell az utasteret, az utasoknak pedig maszkot kell viselniük és fertőtleníteniük kell a kezüket.

Jean Brice Dumont azonban megjegyezte: tökéletes biztonság nincs, nem volt, és nem is lesz.

Rovatok