Index Vakbarát Hírportál

Nem mond le a gyógyszeripar a frissen csapolt rákvérről

2020. június 1., hétfő 15:35

A gyógyszeripar nem mond le a tőrfarkú rákok véréről, és nem váltanak a svájci Lonza által felkínált szintetikus alternatívára, írja a Guardian. A tőrfarkú rákok vérét élve csurgatják ki a testükből, ugyanis a rákok vére kitűnően alkalmas a különféle szennyeződések kimutatására, és ezt a tulajdonságot a hatvanas évek óta ki is használja a gyógyszeripar. Az LAL-tesztnek nevezett eljárás, amit a vérrel végeznek, rengeteg orvostechnikai eszköz vizsgálatához szükséges, emiatt tömegével fogják ki és véreztetik ki a tengeri élőlényeket. 

Bár a gyógyszergyárak állítják, hogy nem folyatják le az összes vért, és az állatok nagy többsége túléli a csapolást, de ez azért érthetően nem tesz nekik jót.

Az LAL-tesztnek sokáig nem volt szintetikus alternatívája, azonban egy bázeli cég most előállt egy mesterséges változattal, amelyhez nem kell rákvér. Viszont a svájci cég amerikai riválisa szerint a szintetikus alternatíva nem elég biztonságos. Egyelőre az amerikai gyógyszeripar úgy döntött, hogy az új alternatív eljárás önmagában nem alkalmazható, a teszteket igazolni kell a már bevált rákvéres eljárással is. A szakértő azzal érvelnek, hogy túlságosan fontos a biztonság, ezért nem akarnak kockázatot vállalni.

A tőrfarkú rákok fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, a környezetvédők azzal érvelnek, hogy nem csak kegyetlen az állatokat élve megcsapolni, de a legyengült, olykor szaporodni képtelen állomány a vándormadarakra nézve is veszélyes, amelyeknek fontos táplálékforrása a rákok tojása.

Rovatok