Index Vakbarát Hírportál

A börtönből ért el matematikai áttörést egy gyilkosságért elítélt rab

2020. június 2., kedd 11:15

Christopher Havenst 2011-ben 25 év letöltendőre ítélték gyilkosságért, idén januárban pedig megjelent egy tanulmánya egy matematikai szaklapban – írja a Live Science. Nem ez az első matematikai tanulmány, ami a börtönben született: André Weil a börtönből, Srnivasa Ramanujan pedig teljes izolációban dolgozott matematikai munkáján.

Havens magánzárkában jött rá, hogy tulajdonképpen szereti a matekot, de két év alatt kimerítette a börtön oktatási erőforrásait, és levélben kért meg egy matematikai kiadót, hogy segítsenek neki levelezőpartnert találni, akivel megtárgyalhatja az eredményeit. A levele eljutott egy olasz számelmélet-professzorhoz, aki először egy feladatot küldött Havensnek, gondolván, hogy úgy is elbukik rajta. Mikor megkapta az elítélt válaszlevelét, meglepve látta, hogy a válasz helyes.

A matematikus küldött Havensnek egy újabb, lánctörtekkel foglalkozó feladatot, aminek a januárban megjelent tanulmány az eredménye. Havens tollal és ceruzával dolgozott ki mindent.

Havens, miután magánzárkába került napi 10 órát foglalkozott matematikával. Mikor rátalált az új szenvedélyére, végigcsinált egy egyéves programot, ami segít az elítélteknek feldolgozni, miért is tették amit tettek. Levelezőpartnerei rengeteg könyvet küldtek neki, amit először nem kaphatott meg, mert nem megfelelő forrásból érkeztek. Miután engedélyt kapott, hogy matematikát tanítson a többi rabnak, a könyveket is megkapta.

Kidolgoztam egy hosszútávú tervet, amiben benne van, hogyan fizetem vissza a felbecsülhetetlen értékű adósságom. Tudom, hogy ez az ösvény végtelen, és sose jön el a nap, amikor teljesen visszafizettem az adósságom. De ez az adóssággal terhes hosszú élet nem rossz. Inspiráló. Lehet, hogy hülyén hangzik, de az áldozatom lelkének társaságában töltöm a büntetésem. Sok fontos teljesítményemet neki ajánlom

– mondta Havens.

Ugyan a börtönben szerzett diploma bizonyítottan csökkenti a visszaesés kockázatát, az USA-ban nem könnyű ilyet szerezni. Havens a büntetése leteltével akarja elvégezni az egyetemet, és egy non-profitként szeretné folytatni a raboknak való matematika oktatást.

Rovatok