Index Vakbarát Hírportál

Az USA Környezetvédelmi Ügynöksége megnehezíti, hogy az államok védjék a környezetet

2020. június 2., kedd 15:43

Az USA Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) hétfőn bejelentette, hogy az államoknak mostantól sokkal kisebb beleszólása lesz, hogy milyen energiaipari projektek indulhatnak a területeiken – írja a New York Times. Több állam is a Clean Water Actot (Tiszta víz törvényt) használta fel, hogy meggátolják olajvezetékek és szénlerakó megépítését, de az EPA ennek véget akar vetni.

Az ügynökség egy évre csökkenti az időtartamot, ami alatt az államok és az őslakos törzsek átnézhetik a projekttervezeteket, és csak akkor tagadhatják meg az engedélyek kiadását, ha víztisztasági probléma adódik.

A tervezetet augusztusban nyújtották be, miután Trump megparancsolta az engedélykiadási folyamat meggyorsítását és leegyszerűsítését. Az elnök szerint szerint a Clean Water Act idejétmúlt. Az Amerikai Gázszövetség lelkesen üdvözölte az elnök szavait, és örömmel fogadta, hogy az államok felhagynak a gyakorlatilag bántalmazás-jellegű korlátozó intézkedésekkel.

A környezetvédők és a Demokrata párti politikusok szerint az új szabály súlyosan csorbítja az államok jogait. A szűk időkorláttal azt érik el, hogy a korlátozott idővel és költségvetéssel rendelkező államok nem fogják tudni időben felülvizsgálni a tervezeteket, és még ha lenne is rá emberük, a vállalatok egyszerűen húzhatják az időt azzal, hogy lassan adják ki a kért adatokat.

A Legfelsőbb Bíróság 1994-ben már megerősítette az államok rendelkezési jogát az ivóvizeik védelmében.

Mark Ryan volt EPA tanácsadó szerint az ügynökségnek nehéz dolga lesz bebizonyítania a bíróságon, hogy az új szabály nem megy szembe a korábbi döntéssel.

Május végén közel két tucat állam perelte be a Trump-adminisztrációt, miután az elnök enyhítette az üzemanyag-hatékonysági előírásokat. Szakértők szerint ez a szabályrendszer volt az USA egyik legnagyobb lépése a környezetvédelem felé, míg az elnök szerint a szabályok enyhítésével életeket ment majd meg, valamint felvirágoztatja az autóipart és a gazdaságot.

Rovatok