Index Vakbarát Hírportál

Engedélyt kapott a Fitbit lélegeztetőgépe

2020. június 4., csütörtök 16:17

A Fitbit bemutatta a Flow nevű lélegeztetőgépét, amire a cég vészhelyzeti engedélyt kapott a hatóságoktól – írja a Verge. Az engedély jellege miatt nem örökre szól, csak a jelenlegi vészhelyzet elmúltáig. A – hagyományos lélegeztetőgépeknél jelentősen olcsóbb – 5 ezer dolláros gép nem arra való, hogy úgy használják, mint a drágább eszközöket, a Flow inkább arra van, hogy ha meghibásodik egy másik gép, a javítás ideje alatt pótolja azt, vagy ha egy kórházban súlyos hiány merülne fel.

Júniusban már meg is kezdik a gyártás, bár a koronavírus-járvány idején túl a Fitbit még nem kapott engedélyt az amerikai élelmiszer- és gyógyszerszerügyi hatóságtól a Flow forgalmazására. A gép a mentősök által használt lélegeztető zsákokra épül, de több olyan funkcióval és vészjelzővel is rendelkezik, amivel meg lehet figyelni egy beteg állapotát.

A Fitbit májusban jelentette be a Flow terveit, mikor úgy tűnt, hogy az USA kórházai nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű lélegeztetőgéppel. A kormány igyekezett minél több forrásból gépeket beszerezni, ami nem volt könnyű a globális kereslet miatt, de végül úgy tűnik, több gépet vettek, mint amennyire valójában szükség van. Ez nem baj, a járvány bármikor megerősödhet, és az év végi influenzajárványnál is jól jöhetnek az extra lélegeztetőgépek.

A Fitbit mellett a Dyson, a Tesla és a NASA is nekiállt lélegeztetőgépet tervezni, de csak a legutóbbi kapott a Fitbitéhez hasonló engedélyt. 

Rovatok