Index Vakbarát Hírportál

Táncoló és viccmesélő robotok a fiatal lányoknak rendezett mesterségesintelligencia-versenyen

2020. június 4., csütörtök 14:30

Meg is vannak a díjazottjai az idei DigiGirlz AI Challenge-nek, amit a Microsoft Magyarország és a Logiscool Digitális Tudásért Alapítványa közösen rendeztek meg. A versenyre a technológia iránt érdeklődő, 7 és 11 éves kor közötti lányok jelentkezhettek a mesterséges intelligenciával (MI-vel) és digitális technológiával kapcsolatos pályamunkáikkal.

Több, mint kétszáz pályázat érkezett be a zsűrihez.

A többfordulós versenyt tavaly hirdették meg, hogy fiatal lányok bemutathassák, mi vonzza őket a MI világában. 

A 7-11 évesek kategóriájában egy testvérpár, a 10 éves Csillag Aranka és a 12 éves Csillag Mária közös projektje lett a befutó. A lányok egy olyan robotot programoztak, ami a mesterséges intelligencia segítségével képes zongora- és triangulumszóra táncolni. 

A Csillag-testvérek díjnyertes táncoló robotja

Ugyanebben a kategóriában Fenyőházi Panna 3D-nyomtatott, viccmesélő robotja és Szöllősy Réka kis robotról szóló novellája lettek a dobogósok.

A 12-18 évesek között Illés Boglárka kézzel rajzolt animációja nyert, amiben felvázolta, hogy látja a jövőben az MI felhasználását. Habuda Zsófia a koronavírus elleni védekezést segítő alkalmazása és Tóth Jázmin saját fejlesztésű áramköre került a dobogóra.

A nyertesek nem csak díjakat kapnak, hanem május 23-án részt vehettek egy online élménynapon, ahol tovább fejleszthették tudásukat. Az élménynapon találkozhattak más fiatal tehetségekkel és női szakemberekkel, valamint részt vehettek egy alkalmazásfejlesztő workshopon, ahol egy kézmosásszámlálót fejlesztettek, és egy másik workshopon micro:bit robotokat építhettek.

Rovatok