Index Vakbarát Hírportál

Újabb 60 csillagot helyezett az égboltra a SpaceX

2020. június 4., csütörtök 11:48

A SpaceX négy nap alatt két sikeres Falcon 9 kilövést hajtott végre, az utóbbival 60 új Starlink műholdat juttattak Föld körüli pályára – írja a Tech Crunch. A szombati sikeres amerikai űrhajóst amerikai űrbe-küldetés után csütörtökön hajnalban indult útra újra a Falcon9. A 60 új műholddal, amit az űrbe vitt, a tervezett 42 ezerből már 480 Starlink-egység a helyén van. A Falcon9 ugyanarról a floridai bázisról indult, mint szombaton a Crew Dragon.

Ha minden Starlink-műhold a helyére kerül, a SpaceX szerint megbízható, gyors internetet tudnak majd biztosítani a Föld bármely pontján – így ott is, ahol manapság még egyáltalán nincs, vagy csak nagyon lassú internet érhető el.

Az egyik fő kritika a műholdak ellen az, hogy túl sok fényt tükröznek a Napról a Földre, így gyakorlatilag telis-tele fényszemetelik az éjszakai eget. A SpaceX kidolgozott egy napellenzőt, amivel üzembe helyezés után el tudja takarni a kommunikációs antennáját, ezzel jelentősen csökkentve a tükrözött fény mértékét. Ha most működik a próbaműholdon, a következő egységeken már alapvető felszerelés lesz.

A küldetés másik sikeres mozzanata a Falcon9 első fázisának biztonságos visszatérése és leszállása volt. A hordozórakéta így már öt kilövésen vett részt. Ha minden jól megy, akkor újra fel lehet majd használni. A SpaceX megpróbálja megmenteni a két részből álló orr-részt is, ami a kilövéskor a szállítmányt védte. A mentés még folyamatban van.

Rovatok